Román roncsprémium: három használt autót is beszámolnak egy újba


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.19. forrás:mfor.hu

Az idén hatvanezer használt gépkocsinak a forgalomból való kivonását tervezi a román kormány.

A most rajtolt kormányprogram újdonsága az, hogy egy személy több régi autót is beszolgáltathat a hulladék-feldolgozókhoz  - írta pénteki számában a Krónika és az Új Magyar Szó című romániai magyar napilap. Nem lehet azonban korlátlan mennyiségű autót hasznosítani a gépkocsipark felújítását célzó program keretében, hiszen egy új autó árába legfeljebb három használt autó után járó értékjegyet számítanak be.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter szerint az egyenként 3800 lejes (920 euró) értékjegyekkel így akár mintegy 2800 euróval olcsóbban lehet új gépkocsit vásárolni. Az új feltételek szerint magánszemélyek korlátlan mennyiségben kaphatnak értékjegyeket, jogi személyek esetében az éves felső határt 200 ezer euróban szabták meg. A kormány idén 228 millió lejt (55,6 millió euró) különített el a roncsautó program finanszírozására.

Március 20-ától a régi traktorok lecserélése is elkezdődik, a támogatás értéke ebben az esetben 17 ezer lej (4140 euró) egy forgalomból kivont traktor után, az összeg azonban nem haladhatja meg az új jármű árának az 50 százalékát.

Tavaly több mint 32 ezer használt gépkocsitól szabadult meg tulajdonosa a roncsautó program keretében, ami csak a kétharmada a kormány által 2009-ben kijelölt célmennyiséghez képest.MTI