Forint: kitörés készül - De merre?


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.17. forrás:mfor.hu

Egyre inkább érik az EUR/HUF kitörése a jelenlegi sávból, azt azonban egyelőre kockázatos lenne megmondani, melyik irányba mozdulhatunk el a jelenlegi sávból - olvasható a Raiffeisen Bank elemzőinek legfrissebb devizapiaci elemzésében. A szakemberek szerint számos érv szól a forint gyengülése és erősödése mellett is.

 

Az elmúlt egy hétben is a Görögországgal kapcsolatos hírfolyam határozta meg alapvetően a forint árfolyamának mozgását. A régiós fizetőeszközök egyaránt erősödéssel zárták az elmúlt hetet, miután a görög kisegítésről elvi megállapodás született az Európai Unió döntéshozóinak körében. Azóta a 270 és a 273 közötti tartományban ingadozik az EUR/HUF, miközben különösebb iránymutatás nem érkezik a forint számára a nemzetközi piacokról, és egyelőre a görög mentőcsomagról sem számíthatunk újabb részletekre.


Szerda reggel a kedvező nemzetközi hangulatban erősödéssel nyitott a hazai fizetőeszköz. Délelőtt 271,83 forintot kellett adni egy euróért, ami 0,36 százalékkal alacsonyabb volt a keddi árfolyamnál. A dollárral szemben 196,24-ig kapaszkodott vissza a magyar fizetőeszköz, a svájci frank jegyzése pedig 184,13-nál állt.

"Egyre inkább érik az EUR/HUF kitörése a jelenlegi kereskedési sávból, az elmozdulás iránya viszont nehezen megjósolható, mivel mind a forint erősödése, mind a gyengülés mellett számos érvet sorakoztathatunk fel" - hangsúlyozzák a Raiffeisen Bank elemzői.

Előbbiek táborát erősítheti például a Moody's esetleges kilátás javítása (negatívról stabilra), Magyarország javuló költségvetési egyensúlya és pozitív elsődleges egyenlege illetve a görög mizéria rendeződése. A forint gyengülése mellett szólnak ugyanakkor a 2010-es költségvetés körüli kockázatok (amelyre az IMF is felhívta a figyelmet), a részvénypiacok további korrekciója és a görög-portugál-spanyol adósságproblémák további eszkalálódása.

Rövid távon ezért egyelőre nem javasolják a Raiffeisen szakemberei pozíció felvételét az EUR/HUF-ban. "Középtávon változatlanul gyengülő forintra számítunk azzal párhuzamosan, hogy az új kormány a jelenleginél jóval magasabb hiánycélt állapít majd meg az idei évre vonatkozóan" - olvasható az elemzésben.

A jövő hétfőn esedékes kamatdöntő ülésen a januárban 6,4 százalékra ugró infláció ellenére további 25 bázispontos csökkentésre számítanak az elemzők, ami várakozásuk szerint egyben a kamatcsökkentési ciklus végét is jelenti majd,az év hátralévő részében pedig változatlan szinten maradhat az irányadó ráta.

A technikai elemzésből az látszik, hogy az előző heti tömeges ellenállások (csatorna, háromszög széle, 200 napos mozgóátlag) hatására egészen 269,5-ig erősödött a forint. Innen egy újabb gyengülés vette kezdetét, amelynek egyelőre a 200 napos (kék) mozgóátlag tart ellen. A többi mozgóátlagok teljesen vízszintesen haladnak és lassan csatlakozik hozzájuk a 200 napos is, ami további oldalazást vetít előre. Látható, hogy egyre szűkebb a mozgástere a forintnak. Egy ilyen beszűkülés többnyire egy jelentősebb elmozdulás elöljárója. Északra a 273-as szintek, míg délre a 269-es szintek a sávszélek. Némelyik technikai indikátor már előrejelzi a forint újabb erősödését, de a megerősítésre még több mutatónak kell váltania.

Az elmúlt hét folyamán a Görögország megsegítéséről szóló elvi megállapodás hírére erősödéssel reagált az euró, majd a görög kisegítés részleteinek hiányában ismét csökkent az EUR/USD. Az EU döntéshozói tehát nyomás alatt kívánják tartani Görögországot, ezzel is ösztönözve a költségvetési hiány lefaragását (a tavalyi 13 százalékról idén 9 százalékra), és konkrét pénzügyi segítségre csak a piaci finanszírozás hiányában számíthatnak a görögök.

Hosszabb időhorizonton a dollár további felértékelődése várható, erre utal, hogy a piacon rekord összegben fogadnak az euró további gyengülésére, valamint a dollár erősödésére fogadó pozíciók száma 2008 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedett. "Márciusi EUR/USD célárfolyamunkat ennek megfelelően 1,35-re módosítottuk. A dollár felértékelődését segítheti továbbá az idei népszámlálás az USA-ban, amely mintegy 1,5 millió munkahelyet teremt majd 2010 első félévében, ezáltal a ténylegesnél kedvezőbb képet tárnak majd elénk a következő hónapok munkaerőpiaci jelentései" - olvasható a Raiffeisen elemzésében.