Milliárdokról késhetnek le a nagyvállalatok


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.01.29. forrás: gyártástrend

Nem merültek ki a hosszú távú fejlesztéseket a munkaerő képzésével előremozdító uniós pályázati források, a TÁMOP 2.3.3/B. esetében a 10 milliárdos keretösszeg csupán egyharmadára érkezett igénylés. Pedig a nagyvállalatok többsége nem a foglalkoztatottak létszámának drasztikus csökkentése mellett döntött a válság következményeként kialakult patthelyzetben – adta hírül a FISZ Hírügynökség egy felmérésre hivatkozva. A TÁMOP 2.3.3/B. kiírást megelõzõen nem állt rendelkezésre nagyvállalatoknak olyan támogatási forma, amely 100 százalékban finanszírozta volna a munkaerõ pályázat útján megvalósuló képzését. A 250 fõ fölötti létszámú nagyvállalatok a projekt keretein belül akár önrész nélkül, maximális intenzitással pályázhatnak a képzési költségekre - de kizárólag olyan cégek élhetnek a lehetõséggel, akik korábban OFA-s pályázaton nem indultak.

A munkaerő-piaci kulcskompetenciák, valamint a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz szükséges bemeneti kompetenciák fejlesztésére irányuló képzéseken – amelynek részleteiről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán lehet olvasni – eltöltött idõt nem saját erõbõl kell finanszírozni a vállalkozásoknak. A pályázatkiíró kedvezõ feltételeket dolgozott ki, így a kiesõ munkaidõre esõ munkabér 160 százalékának térítése is biztosított a pályázók számukra, emellett a létszámmegtartási kötelezettség is értelmezhetõ akár egyetlen telephelyre vagy divízióra.

A TÁMOP 2.3.3/B. „Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása” címû uniós forrásra 2010. február 26-ig lehet még benyújtani a kész pályázati anyagokat.