Német szerszámgépgyártók az energiahatékonyság első vonalában


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.01.21. forrás: gyártástrend

A február 23. és 27. között Düsseldorfban zajló Metav 2010 nemzetközi gyártástechnológiai és automatizálási szakvásár keretében 15 vállalat, illetve kooperációs partnereik fogják bemutatni a szerszámgépek energiahatékonyságának növelésére kidolgozott megoldásaikat a „Blue Competence – Taking the initiative on energy and environment“ kampány keretében

„A német szerszámgépgyártók a világ élvonalát alkotják a természeti erőforrásainkkal való felelős gazdálkodásért mutatott elkötelezettségük tekintetében, és a 2010-es Matavon közös standon állítják ki azokat az innovációikat, amelyekkel versenytársaiknál többet tesznek ennek az elvnek a gyakorlati átültetésére saját és a gyártmányaikat felhasználók hasznára” – magyarázza a Blue Competence kísérőrendezvény hátterét Wilfried Schäfer, a Metavot szervező VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) ügyvezetője. A résztvevő 15 gyártó a hatékonyság egyes mozgatóit gépeik összetevőinek szintjétől (például energia-visszanyerés és hatékony hajtástechnika) az enegiahatékony folyamat- és eljárástechnikákon keresztül a továbbfejlesztett gépkoncepciókig minden érintett területre kiterjeszti, miközben a hátteret az Európai Bizottság döntésére alapozza, miszerint a 2009/125/EG irányvonal a szerszámgépeket a hatékonyság szempontjából elsődlegesen vizsgálandó termékek körébe sorolja. A bemutatón szereplő vállalatok igazolják képességüket, hogy olyan termékeket fejlesztenek és vezetnek be a piacra, amelyek termelékenységük, minőségi jellemzőik és megbízhatóságuk mellett hozzájárulnak a gyártástechnológia fenntarthatóságához.

A Blue Competence közös standjára regisztrált cégek a Bielomatik Leuze, Bilz Werkzeugfabrik, Bosch Rexroth, Brinkmann Pumpen K. H. Brinkmann, Chiron-Werke, DMG Vertriebs und Service, Heller Maschinenfabrik, Index-Werke, Kapp, Klingelnberg, Liebherr-Verzahntechnik, Profiroll Technologies, Schneeberger, Schwäbische Werkzeugmaschinen és Siemens. A közös megjelenést február 24-én egy szimpózium egészíti ki „Energiahatékony szerszámgépek – a fenntartható gyártástechnológia feltételei és megoldásai” címmel, amely a gyártóberendezések energiamegtakarításának gyártói és felhasználói oldalán elért, a tudományos műhelyekben és az ipari vállalatoknál kidolgozott eredményeket állítja egymás mellé.