Jövőre indulhat a termelés a Mercedes gyárban


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.01.19. forrás: origo

A kecskeméti Mercedes gyár építésének jelenlegi állása szerint már 2011 végén kigördülhet az üzemből az első új típusú A vagy B osztályú gépkocsi - mondta Michael Friess, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője egy autóipari konferencián.

A vállalat ügyvezetője rámutatott: a gyár építésének engedélyeztetése gyakorlatilag már lezárult, és megkezdődött a gyárépület felhúzása, ami az év végéig befejeződhet. A mintegy nyolcszázmillió eurós beruházás megvalósulásával évente százezer új típusú A és B osztályú Mercedes készülhet majd a magyarországi gyárban.

Az autópiacon kiemelt jelentőséggel bírhatnak majd a kisebb kompakt járművek, ezért is lehet nagyon fontos az A és B osztály továbbfejlesztett modelljeinek piacra dobása. A két osztályban összesen négy modellt gyárt majd a Mercedes, amely a forgalomban lévő két szériát jelenleg Németországban szereli össze. A jelenlegi szériákat a Mercedes továbbra is Németországban gyártja majd, azonban a két új modell már Magyarországon készül, 2011 végi, illetve 2012 nyári megjelenéssel - mondta az ügyvezető.

Michael Friess hangsúlyozta: a kecskeméti gyárban már várhatóan idén nyáron megkezdik a gyártósorok összeszerelését, és a munkavállalók felvétele is felgyorsulhat, mivel jelenleg csak ötven dolgozóval rendelkezik az üzem, az év végére azonban ötszázra bővítenék a munkavállalói létszámot. Az ügyvezető rámutatott arra is, hogy mivel a jelenlegi beruházás nem tölti ki teljesen a megvásárolt négyszáznegyvenegy hektáros földterületet, még lesz lehetőség a jövőben arra, hogy szükség szerint bővítsék a gyárat.

Az anyacég jelenlegi gazdasági helyzetéről elmondta, a tavalyi év végére sikerült stabilizálni az értékesítéseket az új E osztály piacra dobásával. Úgy vélte, a következő években folytatni kell a még elérhető fogyasztáscsökkentés fejlesztését a jelenlegi technikák mellett, azonban egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az alternatív hajtástechnikákra is, mivel a vevők egyre inkább keresik ezeket a típusokat. Michael Friess hangsúlyozta: 2010. a villamos alapú mobilitás éve lesz, amelyre a Mercedes is készül egy teljesen elektromos Smarttal és egy A, valamint egy B osztályú üzemanyagcellás autóval.