2010-ben sok kockázatra kell figyelniük a logisztikai vezetőknek


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.01.15. forrás: leancenter

A Ghibli Kft. kezdeményezésére létrejött Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja immáron több mint 40 taggal rendelkezik, az alapító tagok neves és ismert nagyvállalatok logisztikai vezetői. Az alapító ülés óta tevékenyen elindult a klubélet, a tagok számára létrehozott weboldalon komoly, hatékony szakmai eszmecsere folyik, a szakemberek fórumokon keresztül osztják meg tapasztalataikat egymás között. Ez nagyon gyors segítséget jelent, ha éppen egy-egy logisztikai vezető döntéshelyzetbe kerül.

 

A Klub egyik alapító tagja, Gyozsán Zoltán, az E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. raktározási és anyagértékesítési vezetője nyilatkozta:

„Úgy vélem, hogy a Klub az alapításkor kitűzött célok, értékek mentén halad. Tapasztalt kollégákat ismertem meg, akik szívesen osztják meg véleményüket vezető társaikkal a tagságot érdeklő aktuális logisztikai kérdésekről.”

A Klub alapvető célja, hogy gyakorlati segítséget, tudást osszanak meg a tagok. Ezért a Klub 2010-ben az online fórum mellett 2-3 havonta rendezvényeket tervez, emellett klubtalálkozókat, valamint vállalatlátogatásokat.
Szabó Zoltán, Alapító Elnök, és a Klubot életre keltő Ghibli Kft. ügyvezető-tulajdonosa így látja az eltelt idő eredményeit: „A Klub létrejötte megmutatta, hogy szükséges a logisztikai vezetők számára egy olyan őszinte és magas szakmai tapasztalatokat birtokló vezetőkből álló kapcsolatrendszer, ahol képesek segítséget adni és kapni a klubtagoknak mindennapi munkájuk során. A gyors kérdéseket és a napi szakmai tapasztalatok megosztását a honlapon keresztül, a személyes kapcsolatokat a klubrendezvényeken és vállalati bemutatókon, a klubtagok tapasztalatainak a klubon kívüli bemutatását pedig az országos konferenciánkon keresztül valósítjuk meg.”

A Klub mint szervezet fiatalnak számít, mégis komoly értéknek számít a tagjának lenni. Ez köszönhető annak, hogy a tagok valóban gyorsan cserélhetnek szakmai tapasztalatokat, és annak, hogy a Klub megőrzi exkluzivitását, tagjai kizárólag egy szűk rétegből kerülnek, a gyakorló nagyvállalati logisztikai vezetőkből. Szabó Zoltán, Alapító Elnök ezt megerősítette:

"A Klubunk egy elit társaságnak számít a szakmai életben, ide ajánlással lehet bejutni csak, aki bekerül, az nagyon sokat kap a tagoktól. Ez a koncentrált tudás és a tagjaink magas fokú kompetenciái biztosítják a klub sikerét. A 2010 -es rendezvényeinket és munkámat is ennek a célnak szentelve fogom végezni."

Az Alapító Tagok kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a Klub szakmai élete, egymás segítése folyamatos és egyre aktívabb legyen. Szabó Zsolt a Visteon Hungary Kft. logisztikai vezetője így fogalmazta meg ennek jelentőségét: "Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, és egyben jelentős kihívás is, mivel felelősséggel tartozom a Klub további tagjai felé, hogy a jövőben is a megfelelő útvonalon tudjuk tartani és folyamatosan fejleszteni ezt a kezdeményezést."

A 2010-es év még komoly kihívások elé állítja a logisztikai szakmát, az erőfeszítések és a nehézségek koránt sem értek véget.

A várható tendenciákról a Nagyvállalati Logisztikai Vezetők Klubjának tagjai és elnöke az alábbiak szerint nyilatkoztak:

Gyozsán Zoltán, az E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. raktározási és anyagértékesítési vezetője:

"Az elmúlt egy év eseményei megvilágították azt, hogy a gazdasági élet gyorsan változik és nehéz megjósolni milyen irányba. A logisztikában a változások lehető leggyorsabb lereagálása, a minél magasabb szintű alkalmazkodás lesz számomra az egyik fő cél, ezen belül kiemelt fontossággal szerepel a költségcsökkentés. A Klubon belül kipróbált, valós megoldásokból meríthetek ötleteket a céljaim megvalósításához."

Szabó Zsolt, a Visteon Hungary Kft. logisztikai vezetője:

"Autóipari beszállítóként mondhatom, hogy a legelső jelek talán nálunk tapasztalhatók. A tavalyi előrejelzésekkel szemben, melyek ez évre további visszaesést prognosztizáltak, jelenleg egy stabil vevői megrendelés állománnyal állunk szemben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy fő vevőnk a válság alatt is az egyik legjobban teljesítő autógyártó maradt.

Lehetséges problémának látom globálisan azt a pillanatot, amikor a piacon más területeken is elkezdődik a „felzárkózás”, és a már eddig is nehezen teljesítő beszállítók további kapacitás hiányokkal szembesülnek majd."

Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának Alapító Elnöke:

"A 2010 – es évben sok kockázatra kell figyelniük a logisztikai vezetőknek. Ilyen az EUR – Forint árfolyam, ami tartogathat meglepetéseket ebben az évben is, az üzemanyag és a nyersanyag árak alakulása és például az alvállalkozói kapacitások csökkenése. A Klub abban segít a tagoknak, hogy képesek legyenek megbeszélni, hogy ki mit tesz annak érdekében, hogy ezeket a kockázatokat minimalizálja. A közös tudás és tapasztalat pedig csak jobbá tudja tenni a tagjaink napi munkáját és sikeresebbé a vállalatuk logisztikáját."

2010-ben, ahogy a logisztikai szakma megszokhatta, ismét nagyszabású szakmai rendezvény segíti őket: a Ghibli Kft. megszervezi májusban a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 4. Országos Konferenciáját.

Az eseményre több mint 100 logisztikai vezetőt várnak, a hagyományoknak megfelelően 100%-ig gyakorlati témákat vitatnak meg, olyan ötletek, megoldások kerülnek terítékre, melyből tanulhatnak majd a jelen lévők.