A Suzuki 20 százaláka a VW tulajdona lesz – autóipar


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009.12.09. forrás:Vezess.hu

A
Volkswagen AG megvásárolja a Suzuki Motor Corp. 19,9 százalékát - jelentette be ma a két autógyár
vezetője. A japán autó- és motorgyár ötödéért 2,5 milliárd dollárt (465 milliárd forint) fizet Európa legnagyobb autógyártója.

"A Suzukival létrejött partnerség nagy előrelépést jelent a kisautók szegmensében a Volkswagen-csoportnak, különösen a feltörekvő piacokon" - mondta Martin Winterkorn, a VW AG első embere. "Ezzel párhuzamosan a Suzuki is hasznosíthatja tapasztalatainkat hatékony és környezetbarát technológiák és hajtásláncok terén."

Az együttműködés kiterjed a fejlesztésre, a termelésre és az értékesítésre egyaránt. A VW a kisautók fejlesztésénél számít segítségre, a Suzuki viszont elsősorban a VW hibrid és elektromos járművekhez kapcsolódó technológiáira hajt.

Az üzlet nemcsak a VW vásárlását rejti, ugyanis a Suzuki a kapott pénz nagyjából felét, 1,13 milliárd dollárt (209 milliárd forint) Volkswagen-részvényekre költi. Ezért az összegért a konszern 2,5 százalékát birtokolják majd.

Természetesen a Suzuki önálló marad. "Én nem akarom, hogy félreértsék: A Suzuki nem lesz a Volkswagen 12. márkája" - mondta Osamu Suzuki, a cég vezérigazgatója, arra a kérdésre, hogy lehet-e a jövőben német vezetője a cégnek. "Nem akarom, hogy más nemzetek mondják meg, miként csináljuk a dolgokat."

Winterkorn komoly sikert vár az üzlettől: "Ha ez sikerül, előbb leszünk boldogok, mint 2018" - mondta, utalva arra, hogy a VW akkorra tűzte ki céljául, hogy a világ első számú autógyártója legyen.   

2009 első félévében a Volkswagen 3,265 millió járművet értékesített, míg a Suzuki 1,15 milliót adott el. Az együttes értékesítésük 4,415 millió egység, ami több, mint a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota 3,564 millió darabos eladása.

Ez a héten már a második kiemelkedő üzlete a Volkswagennek, hiszen tegnap számoltunk be arról, hogy megvásárolták a Porsche 49,9 százalékát is. Érdekesség, hogy korábban a General Motors birtokolt 20 százalékos részesedést a Suzukiban, ám azt később a japán autógyár visszavásárolta.