A Volkswagen megveszi a Suzuki 20 százalékát?


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009.12.08. forrás:MTI

A Reuters értesülése szerint a Volkswagen még ezen a héten bejelenti, hogy megvásárolja a tőkebevonásra váró Suzuki Motor Corp. részvényeinek 20 százalékát.


A brit hírügynökség értesülését egyik cég sem kívánta kommentálni. A Reuters szerint azonban a hírt három forrás is megerősítette. A piaci érték alapján a húsz százalékos részesedés 250 milliárd jent (2,8 milliárd dollárt) érhet. Az elmúlt fél év során a világ harmadik legnagyobb autógyáraként ismert VW vezetői már megemlítették a nyilvánosság előtt, hogy a SUZUKI érdekes célpont lenne számukra, tekintettel a kiskocsik kategóriájában felhalmozott tapasztalataira. Ez a szegmens a VW számára is kulcsfontosságú lehet a feltörekvő piacokon zajló versenyben.

A negyedik legnagyobb japán autógyárként tevékenykedő Suzuki korábban úgy nyilatkozott, hogy a General Motors-szal megszaakdt kapcsolatai után szívesen üdvözölne egy új stratégiai partnert. Korábban a GM-szál fontos segítséget jelentett a Suzuki számára a hibrid modellek kifejlesztésében.

A Suzuki piaci kapitalizációja jelenleg 13,7 milliárd dollár, a Volkswagené 45,7 milliárd. A japán autógyár jelenleg saját részvényeinek 20 százalékát maga birtokolja, amelyeket 2006 és 2008 között vásárolt vissza a GM-től.

Autóipari bennfentesek már régóta suttogtak egy esetleges VW-Suzuki házasságról. A mostani értesülés annyiban mégis meglepő, hogy Szuzuki Oszamo, a cég első embere novemberben kategórikusan kizárta a VW tulajdonszerzésének lehetőségét.

A Reuters értesülései szerint a VW részesedése a Suzukiban később könnyen egyharmad fölé is emelkedhet