Szenzorok I/O-Linkkel - új kommunikációs technológia a hatékonyságért


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009. december 01. forrás:gyártástrend

Az I/O-Link képességgel felruházott szenzorok új lehetőségeket nyitnak az automatizálási rendszerekkel való kommunikációban. A szerteágazó felhasználásokba sikeresen integrált optoelektromos vagy mágneses munkahengerszenzorok számos kedvező gyakorlati tapasztalattal szolgáltak.

Az I/O-Link kommunikációs technológia jellemzője, hogy szabványosított, gyártófüggetlen protokollt használ az adatátvitelre a szenzor vagy a mozgatószerkezet és az I/O-Link képességű terepi modul között. A Sick I/O-Linkkel felszerelt, WTB18C-3 és WTB27C családba tartozó közelítéskapcsolói különféle mérési tartományokban és konstrukciós kivitelekben érhetők el. A sajátos csiptechnológiának köszönhetően elektronikus úton szabályozhatók, és függetlenek a környezet zavaró hatásaitól. Ezáltal igen pontos és megbízható detektálási eredményeket szolgáltatnak.

Egy szenzortechnológia, két berendezés

Egy papírcsomagoló gépre szerelt, a WTB18C-3-as családba tartozó I/O-Link optoelektromos közelítéskapcsolóval a felhasználó automatikusan hozzáállíthatja a szenzorokat a gyártott sorozat geometriájához – akár a vezérlőn megadva, akár a korábban eltárolt beállítások betöltésével. Ehhez gépindításkor valamennyi szenzor érzékelési távolságát be kell állítani. Működés közben az optimális beállítások – például érzékelési távolság – az automatizálási rendszerből nyerhetők, majd továbbítódnak a szenzorokhoz, és ha szükséges, megjelennek a kijelzőn. A szenzorok mechanikai újrabeállítása feleslegessé válik, miután a WTB18C-3 beállításai feladatról feladatra 100 százalékban reprodukálhatók. Az I/O-Link szenzorok kommunikációs kapacitása – amelyet beágyaztak a meglévő vezérlésbe és a csomagológép Profibus DP hálózatába – egyedülálló módon egyszerűsítette a gép működtetését.

 

Profibus terepi csatoló I/O-Link szenzorok integrálásához


Egy fafeldolgozó gépnél is alapvető követelmény az átállási idők minimalizálása. A faanyagok adagolása előtt a hidraulikus működtetőszerkezetek a különböző méretű termékek ütközésmentes adagolását lehetővé tevő helyzetbe állnak. A mozgató hajtóművek maximális elmozdulása sokkal nagyobb, mint amekkorára általában szükség van a feldolgozási technológiában. A WTB27C közelítéskapcsolókkal lehetővé vált az elmozdulási távolságok minimalizálása, ezáltal értékes beállítási idő takarítható meg. A gép vezérlője a működtető hajtóművek optimális várakozási helyzetbe állításához az I/O-Linket használja azon érték beolvasására az egyes közelítéskapcsolókba, amelyet megtanult a rendszer az adott csomagolási formához a beüzemeléskor, majd eltárolt a vezérlőbe. Minden formátumváltást követően új értékkel íródik felül a fotocellás közelítéskapcsolóban levő érték. Amint a fotocellás közelítéskapcsoló azt érzékeli, hogy a mozgatószerkezet a kívánt távolságba ért, leállítja azt.

Nagyobb rugalmasság és rendelkezésre állás

Az I/O-Link a csomagológépben és a fafeldolgozó gépben is rugalmas módon teszi vezérelhetővé a folyamatokat, és közben fokozza a gép teljesítményét. Ez a technika jelentős hozzáadott értéket kínál a hagyományos szenzorokhoz képest. Az I/O-Linknek köszönhetően lehetőség van a gép rendelkezésre állásának optimalizálására, például megelőző karbantartás révén. A fotocellás közelítéskapcsolók a csomagoló- és a fafeldolgozó gépben is jelzik a szennyeződés mértékét. Ez az információ lehetővé teszi a berendezés karbantartását valamelyik üzemszünet alatt, ezáltal megelőzi a nem tervezett gépleállások miatti állásidőket. Az ütemezett karbantartásokhoz viszont az automatizálási rendszeren keresztül le lehet kérdezni az összes I/O-Link szenzort. Meghibásodás esetén a gép kezelője e diagnosztikai funkció segítségével központi helyről meg tudja állapítani, melyek a meghibásodás lehetséges okai. A gép kezelőtábláján megtekinthető az összes fontos adat, mint például a jelminőség, a kapcsolókimenet állapota, illetve a lehetséges rövidzárlat. Ezáltal számos hiba elhárítható még akkor is, ha a kezelők nem automatizálási szakemberek.

Az I/O-Link új lehetőségeket tár fel a felhasználók számára, hogy fokozzák a hatékonyságot és a termelékenységet, illetve csökkentsék a költségeket. A Sick az I/O-Link eszközök és integrációs technikák széles körét kínálja, szenzorai és alkatrészei megfelelnek az I/O-Link 1.0 előírásoknak, ezáltal teljes együttműködést tesznek lehetővé más gyártóktól származó eszközökkel.