Vegyesvállalatot alapít a Mercedes és a Kamaz gyártója


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009.11.24. forrás: Vg.hu

A legújabb hírek szerint a Daimler két vegyesvállalatot hoz létre a Kamazzal, azzal a céllal, hogy növelje a termelést Európa legjelentősebb teherautópiacán.

 

A Daimler bejelentése szerint a Fuzo Kamaz Trukcs Rus Japánból hoz be kisteherautó alkatrészeket, amelyeket Oroszországban fognak összeszerelni a következő év első negyedétől. A másik vegyesvállalat, a Mercedes-Benz Trucks Vostok pedig a második negyedévtől kezdi meg nehézteherautók gyártását.
A Kamaz kiterjedt forgalmazói hálózattal rendelkezik és ezzel a Daimler sikeresen terjeszkedhet egy olyan régióban, amely gyors növekedést ígér a válság végeztével. – közölte a Mercedes-Benz teherautó üzletágának vezetője az együttműködés kapcsán.
A Kamaz, és a Daimler egyaránt 4,1 milliárd eurót fektet az üzletbe, mellyel 50-50 százalékos részesedést szereznek a közös vállalatokban. A Daimler a múlt évben vásárolta meg a Kamaz 10 százalékát és a Bloomberg információi szerint jelenleg további 15 százalékos részesedés vételéről tárgyal.

Az állami tulajdonban lévő Kamaz teherautógyárnak már februárban 4,5 milliárdos garantált hitelre volt szüksége. Idén augusztusban felmerült, hogy a Kamazt az orosz kormány összevonná a szintén komoly anyagi gondokkal küzdő AvtoVAZ-zal. A Kamaz 2009 január és június között 60 millió dolláros veszteséget könyvelt el. A világ tizenegyedik legnagyobb teherautógyára az alacsonyabb kereslet miatt az év eleje óta többször leállította a termelést.