Új családi kisautó gyártását kezdik meg jövőre Pozsonyban


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009.11.24. forrás: leancenter.hu

Hétfőn ünnepélyes keretek között indították el a pozsonyi Volkswagen gyárban a New Small Family projektet, melynek eredményeként jövőre beindul az új családi kisautó gyártása a szlovák fővárosban.

Az új miniautó gyártása hozzájárul ahhoz, hogy – a beszállítóknak köszönhetően – nagyjából 3-4000 új munkahely jöjjön létre Szlovákiában. Ezt Andreas Tostmann, a Volkswagen Slovakia vállalat elnöke jelentette be. Az ünnepélyes ceremónián Robert Fico kormányfő is részt vett.

„Már maga a gyártókapacitás növelése is pozitívan tükröződik majd a foglalkoztatottság terén“ - jegyezte meg Tostmann, hozzátéve, az építési munkálatokon nagyjából 1800 ember dolgozik majd, a gyártáshoz pedig 1500 új alkalmazottat vesznek fel.

Az új New Small Family elnevezésű családi kisautót a Volkswagen-csoport valamennyi márkája – a Volkswagen, Seat és a Škoda – számára gyártják majd. Az első modellek, amelyek három, illetve ötajtósak lesznek, 2011-ben gurunak le a gyártósorokról.

A pozsonyi gyár kapacitása az új beruházásnak köszönhetően 30 százalékkal emelkedik majd, évente akár 400 ezer új autó is készülhet itt. Tavaly mintegy 7800 embert foglalkoztatott az üzem, itt készül az Audi Q7, a Porsche Cayenne, a Škoda Octavia és a VW Touareg is.

A kormány 14,3 millió eurós adóengedményt hagyott jóvá a projektre. Robert Fico szerint a beruházás „jó ügyet szolgál“. Egyrészt teljesíti a kormány elképzeléseit a minőségi munkahelyteremtéssel kapcsolatban, másrészt pedig a vállalat üzleti tervét is megvalósítja. Hozzátette, a Volkswagen beruházása jelentős segítséget jelent a gazdasági növekedés újraindulásában.