Egy éven belül véget ér a visszaesés


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A finanszírozási háttér gyengesége jelenti a legnagyobb akadályt „A tőkebizalmi barométer képet ad számunkra a magyar vállalkozások várakozásairól, problémáiról és terveiről; lehetőséget ad a fél évvel korábbi véleményekkel, illetve a nemzetközi felmérés eredményeivel való összehasonlításra. A legtöbb kérdésben a magyar vállalatvezetők a nemzetközi átlaghoz hasonló problémákról és a problémákra adott hasonló válaszokról számolnak be. Néhány területen azonban vannak eltérések, a leghangsúlyosabb talán a hitel és tőke helyzet alakulásában tapasztalható, míg a nemzetközi felmérés válaszadóinak több mint fele a finanszírozási helyzet javulásáról számolt be az elmúlt félévben, Magyarországon ez az arány mindössze 20 százalék” – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

A megkérdezett magyar vállalatvezetők a fél évvel ezelőtti felméréshez képest optimistábbak a saját szektorukat illetően, mint a gazdaság egészével kapcsolatosan. A válaszadók mintegy fele úgy gondolja, hogy saját ágazatában egy éven belül véget ér a visszaesés, ezen belül 25 százalékuk úgy véli, ez már akár fél éven belül megtörténhet. A gazdaság egészét illetően a válaszadók várakozása egybeesik a globális felmérés eredményével, vagyis harmaduk bízik az egy éven belüli kibontakozásban – mutat rá a Tőkebizalmi barométer.

Nő a kutatás-fejlesztés jelentősége

A válaszadók cégeinek túlnyomó többsége még mindig az organikus növekedésre helyezi a hangsúlyt, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek napi likviditási problémákkal küzdenek. Ez összhangban van azzal, hogy a megkérdezettek mindössze 20 százaléka vélte úgy, hogy cége finanszírozási helyzete javult az elmúlt félévben, míg a nemzetközi felmérésben a résztvevők közel fele javulásról számolt be. A fél évvel korábbi felméréssel való összehasonlításban előre lépett, és így a negyedik helyre került, a tőkeallokáció céljai között a kutatás-fejlesztés, amelynek jelentősége tizenöt százalékkal nőtt a vállalatvezetők fél évvel ezelőtti értékeléséhez képest.

A 25 százalékpontos arány azonban még mindig elmarad a nemzetközi több mint 41 százalékos értéktől. Bár a magyarországi válaszadók többsége úgy értékelte, hogy valamelyest javultak a sikeres akvizíciós tevékenység kilátásai, a befektetői, illetve finanszírozói óvatosságot látják továbbra is a legnagyobb akadálynak a tervezett tranzakciók szempontjából, amit az üzleti értékelési bizonytalanságának problémája követ.