Felvásárlási ajánlatot tesz a Tognum motorgyárra a Daimler és a Rolls-Royce


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011. március 09.  forrás: Menedzsment Fórum

A Daimler AG autóipari konszern és a Rolls Royce Group. plc. hajtómű- és energetikai berendezés gyártó konszern bejelentette, hogy 50-50 százalékos tulajdonú közös vállalatot alakítanak, amely nyilvános ajánlatot tesz a Tognum AG dízelmotor gyártó vállalat részvényei 100 százalékára. A Tognum részvényeit a frankfurti tőzsdén jegyzik. A vállalat tengerhajózási, energiafejlesztési, katonai és ipari felhasználási területekre, gyárt ún. "nem közúti" célú motorokat, hajtóműveket és részegységeket.

A Daimler a Tognum termékpalettáját jól kiegészítő motorgyártási technológiával, gyártástechnológiai tapasztalatokkal, valamint kiterjedt globális értékesítési hálózattal rendelkezik.

A Rolls-Royce tengerhajózási, energiaipari és hadiipari felhasználási területeken széleskörű piaci elismertséget kivívott integrált energetikai rendszerei és szolgáltatási termékpalettájába jól illeszkednek a Tognum termékei.

A Tognum vállalatot és a Rolls-Royce "közepes sebességű" gáz- és dízelhajtómű gyártó érdekeltségét, a Bergen vállalatot magában foglaló tervezett közös vállalat jelentős előnyöket biztosít majd mind a Daimler, mind a Rolls-Royce, mind a Tognum számára. A közös vállalat által megcélzott piac dinamikus növekedést mutat, elsősorban a fejlődő térségekben.

A három világszínvonalú partner technológiai és piaci erősségeinek egyesítésével a közös vállalat meggyőző termék-, szolgáltatás és integrált rendszer portfolióval léphet fel globális szinten és vezető szerepet vívhat ki magának a világpiacon, jelentős hozzáadott értéket biztosítva egyúttal a részvényeseknek is.

A közös vállalati partnerek megtartják meglévő gyártóbázisaikat és bíznak abban, hogy a lefektetett terjeszkedési stratégia újabb munkahelyek létesítése előtt nyitja meg az utat, további növekedési lehetőségeket teremt.

A Daimler és a Rolls-Royce 24 eurós ajánlatot tesz a Tognum részvényeseinek, ami 3,2 milliárd euró piaci tőkeértéknek felel meg. A felkínált árfolyam 30 százalékkal magasabb a Tognum részvényének 2011. március 4-i, pénteki záróárfolyamánál, amit még nem befolyásoltak a tervezett felvásárlásról kiszivárgott értesülések.

Március 7-én, a kiszivárgott híreket követően a tárgyalások részleteit ismerő források szerint a Tognum a felkínáltnál magasabb árfolyamra tartott igényt. "A vezetés és az alkalmazottak mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek, és ennek feladásához nem lesz elegendő a 30 százalékos felár" - tájékoztatta a német dpa hírügynökséget egy forrás a Tognumnál.

A Tognum akkor elzárkózott az értesülés kommentálásától: "Más vállalatokhoz hasonlóan a Tognum is újra és újra átvételi találgatások célpontjává válik. Felvásárlási híreket nem kommentálunk" - mondta a cég illetékese.

A Tognum eredetileg a Daimler tulajdonában volt, amely 2005-ben adta el a svéd EQT befektetési társaságnak, majd 2008 áprilisában, a Tognum tőzsdei bevezetése után 20 százalékos részesedést vásárolt vissza. A Daimler jelenlegi 28,4 százalékos részvénycsomagja az ajánlati vételáron kerül át a közös vállalat tulajdonába.