Állami támogatást kap győri gyárbővítéséhez a Nemak


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.április 03. forrás: Auto Pro

Az alumínium hengerfejeket gyártó Nemak Győr Kft. 2010-ben története legsikeresebb évét zárta. A győri üzem folyamatos kitűnő eredményei és piaci versenyképessége megteremtették az alapot arra, hogy a Nemak további beruházásokat indítson Magyarországon. Azok után, hogy a 2008 őszén kezdődött gazdasági világválság az autóipart és a beszállítókat, így a győri öntödét is nagyon érzékenyen érintette, és 2009-ben több mint 30%-os forgalom-visszaesést szenvedett el, a tavalyi év gyökeres változásokat hozott a cég életében. Szinte valamennyi vevőjük, de elsősorban a Renault, az Audi és a General Motors növelte megrendeléseit, mégpedig hirtelen és hatalmas mértékben. Mind az európai, mind az amerikai gépjármű-gyártásban jelentkeztek pozitív változások, de az igazi motorja a növekedésnek egyértelműen az ázsiai (kínai és koreai) piacok voltak. Mivel a győri Nemak közvetlenül és közvetve is jelen van termékeivel a Távol-Keleten, ezért az emelkedő vevői igények azonnal hatást gyakoroltak a cégre.

- A 2009-es évben csökkentett létszámmal és munkaidővel folytatott gyártás után gyorsan kiderült: azonnali intézkedéseket kell tennünk, hogy lépést tudjunk tartani vevőink igényeivel - tájékoztatott Mersich Gábor gazdasági igazgató. - Mindenekelőtt visszaálltunk a 40 órás munkahétre, majd gyorsan folyamatos műszakot vezettünk be, de ez sem volt elég. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy bővítenünk kell a gyártókapacitásunkat.

 

A győri üzem folyamatos kitűnő eredményei és piaci versenyképessége megteremtették az alapot arra, hogy a Nemak további beruházásokat indítson Magyarországon. Így aztán amikor a Nemak európai kapacitásának bővítéséről kellett határozni, a mexikói központ gyorsan Győrt választotta színhelyül. Ezzel a nagy jelentőségű döntéssel a fejlesztés első fázisában nem csak egy új üzemcsarnok felépítése és számos gyártóberendezés Győrbe telepítése kapott zöld utat nagyjából 6 millió EUR értékben, hanem a meglévő több mint 600 mellé további 175 új munkahely is létesülhet.

A beruházás megtervezésével, kidolgozásával párhuzamosan szinte azonnal meg kellett találni azokat a forrásokat, amelyek a kivitelezést lehetővé teszik. A Nemak saját tőkéje mellett ehhez nagy segítséget nyújt az Új Magyarország Fejlesztési Terv GOP-2009-2.1.3. pályázatán nyert közel 550 millió Ft nagyságú vissza nem térítendő támogatás.

- Biztos vagyok benne, hogy a nagyon jelentős állami segítséggel a tervezett határidőre, 2011 végére üzembe tudjuk állítani a megnövelt gyártókapacitásunkat. Csak a méreteket érzékeltetve: ezzel a jelenlegi 1,8 millió darabos évi hengerfej-mennyiséget 2,2 millióra fogjuk növelni. Örömmel mondhatom tehát, hogy világszínvonalú, környezetbarát technológiánkat sikerül bővíteni Győrben, és hozzájárulhatunk az ország és szűkebb régiónk fejlődéséhez - zárta nyilatkozatát a Nemak gazdasági igazgatója.