A GM már érzi a kínai autópiac lassulását


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011. május 06. Forrás: Auto Pro

Csökkentek a General Motors amerikai autógyártó eladásai áprilisban a lassuló ütemben bővülő kínai piacon.

 

A GM áprilisban 203 ezer 367 autót adott el Kínában, 5 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 213,1 ezernél járműnél – közölte a társaság pénteken. Legnagyobb kínai leányvállalata a Shanghai GM eladásai 7,4 százalékkal emelkedtek, 96,2 ezer járműre, ezt a növekedést azonban ellentételezte a többi kínai érdekeltségénél bekövetkezett visszaesés.

Az Egyesült Államoktól a legnagyobb nemzeti piac rangját 2009-ben elhódító Kínában az autóértékesítések továbbra is növekedőben vannak, de lassuló ütemben. Tavaly 20 százalékkal 18 millióra nőtt az értékesítési szám, az idei évre pedig 10 százalék feletti növekedést jeleznek előre 20 millió darabot meghaladó eladási számmal.

A hivatalos áprilisi értékesítési adatokat a jövő héten teszi közzé Kína. Az első negyedévben az eladások „mindössze” nyolc százalékkal növekedtek a tavalyi első negyedévihez képest.

A GM eladásai az idei első negyedévben 6,3 százalékkal emelkedtek 888 ezer 950 egységre, ami – természetesen – új abszolút rekord. A növekedési ütem azonban messze elmarad a korábbi években tapasztalt kétszámjegyűtől.

A társaság eladásainak növekedési üteme a hazai piacon áprilisban messze túlszárnyalta a kínait. Odahaza 26 százalékkal növelte eladásait a GM, köszönhetően az üzemanyag takarékos kisebb modellek iránt megélénkült vásárlói érdeklődésnek.

Tavaly a GM eladásai elsősorban az állami autóvásárlás támogató programnak köszönhetően növekedtek Kínában, különösen a SAIC-GM-Wuling közös vállalat minivan modelljei iránt a tehetősebb kínai polgárok körében megélénkült keresletnek köszönhetően.

A támogatási program megszűnésével az idén a SAIC-GM-Wuling eladásai 12 százalékkal 100,3 ezerre csökkentek áprilisban a tavalyihoz képest. A GM SUV modelljei és a Cadillac márka iránt változatlanul nagy kereslet tapasztalható. A Cadillac eladásai 77 százalékkal 2550-re emelkedtek áprilisban.