Félmilliárd dollárt fizet a Fiat a Chrysler-pakkért


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.06.03. forrás: Heti Világgazdaság

Megállapodott a Fiat az amerikai állammal a Chrysler-opciók lehívásáról, az ügyleten 560 millió dollárt kereshet Washingto Megállapodott az amerikai pénzügyminisztérium az olasz autógyártó Fiattal a Chrysler 6 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó opciós jog lehívásáról - közölte a minisztérium csütörtökön este.

A csütörtöki megállapodás értelmében a Fiat 500 millió dollárt fizet a mintegy 6 százalékos tulajdonhányadot képező 98,461 részvényért. Az autóipari szektorban dolgozók szakszervezetének (UAW) nyugdíjalapja által birtokolt részvények megvásárlására biztosító opciós jogra 75 millió dollárt fordít az olasz vállalat. A most bejelentett lépéssel 52 százalékra nőhet a Fiat tulajdonhányada az amerikai társaságban. 

Az amerikai kormány még 2009-ben az úgynevezett Troubled Assets Relief Program - "bajba került eszközök mentőprogramja (TARP) keretein belül fektetett be 12,5 milliárd dollárt a csőd szélére került detroiti autógyártóba. Azóta Washington több részletben értékesítette megszerzett részvényeit az olasz autógyártónak, így összesen 11,2 milliárd dollár bevételhez jutott. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a hiányzó 1,3 milliárd dollárt már nem lesz képes behozni a befektetésen.