Másodszor is akkreditált klaszter a NOHAC


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Megújította „Akkreditált klaszter” címét az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC). Az erről szóló oklevelet Csabai Tamás, a NOHAC klasztermenedzsere vette át október 12-én, Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Megyénkből az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter lett újra akkreditált klaszter, a címmel járó oklevelet Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. vezérigazgatója vette át.

Új fejlődési szakaszba lépett a klaszterakkreditáció, az újak helyett mostantól a kiemelt együttműködést felmutató és a nemzetközi piacon is látható klasztereket kell támogatni Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerint. Az államtitkár az Akkreditált klaszter pályázat díjátadóján közölte, hogy a klaszterek elfogadták az akkreditációs pályázat megemelt minőségi elvárásait, hiszen az egyre élesedő piaci versenyben nekik is érdekük megfelelni a magasabb követelményeknek. Az Akkreditált klaszter címet külföldön is egyre inkább elismerik. A rendezvényen 21 klaszter kapott oklevelet – közülük 18 megújította, 3 pedig első alkalommal nyerte el a címet.

NOHAC: együtt a járműipari beszállítókkal
A NOHAC 2006 végén alakult három vezető beszállító cég, valamint a Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ és a Borsod-Abaúj_Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) részvételével. A klaszter ma is a kamara aktív támogatásával működik. A NOHAC célja, hogy az észak-magyarországi térség autóipari beszállítóinak társulása révén növelje azok versenyképességét, innovációs- és jövedelemtermelő képességét, közelebb hozza tagjait az európai autógyártáshoz és az európai autógyártást meglévő és leendő partnereihez. Az alapítás óta számos cég csatlakozott a klaszterhez, amely mára 77 tagot számlál. A tagok többsége fém- és műanyag megmunkáló vállalkozás, de találunk köztük tervezőirodákat, tanúsítással és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokat is. A klaszter tagvállalatai által foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 16 000 főt, árbevételük megközelíti a 731 milliárd forintot, export árbevételük több mint 569 milliárd forint. A NOHAC első alkalommal 2014-ben nyerte el az Akkreditált Klaszter címet.
(Első fotónkon Bánszki Attila, Rákossy Balázs és Csabai Tamás)

akkreditacios_kep_03

akkreditacios_kep_02

akkreditacios_kep_01