Észak-magyarországi autóipari klaszter


Rólunk

Mára Közép-Kelet Európa vált az autógyártás központjává, gyakorlatilag az összes jelentős európai és távol-keleti gyártó rendelkezik gyártóbázissal a régióban. Jelenleg Magyarországon négy autógyár (Original Equipment Manufacturer), a SUZUKI, a GM, a Mercedes és az AUDI rendelkezik összeszerelő, vagy motorgyártó kapacitással. A gyártóknak érdekük, hogy az alkatrészek, helyi, vagy közeli beszállítóktól érkezzenek, tehát a régió cégeinek – így az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC) tagvállalatainak is – jó esélyei vannak arra, hogy beszállítói pozíciót szerezzenek, illetve a meglévőket tovább erősítsék.


A NOHAC 2006 végén alakult három vezető beszállító, a BOKIK, valamint a Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ részvételével. A klaszter célja, hogy az észak-magyarországi térség autóipari beszállítóinak társulása révén növelje azok versenyképességét, innovációs és jövedelemtermelő képességét, s így közelebb hozza tagjait az európai autógyártáshoz és az európai autógyártást partnereihez.
Az alapítást követően számos további cég csatlakozott a NOHAC-hoz, amely mára közel 70 tagot számlál. A tagok többsége fém- és műanyag megmunkáló vállalkozás, de találunk köztük tervezőirodákat, tanúsítással és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokat is. A klaszter tagvállalatai által foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 11 600 főt, árbevételük megközelíti a 420 milliárd forintot, export árbevételük több mint 337 milliárd forint.
A célok elérése érdekében pályázott a NOHAC az „Akkreditált Innovációs Klaszter” cím elnyerésére. A pályázat elbírálása folyamatban van, pozitív döntés esetén jelentős forráshoz juthat a klaszter és a tagvállalatok is, olyan módon, hogy közös beruházásokat valósíthatnak meg, amelyeknek köszönhetően nő a versenyképességük.


Az akkreditációs pályázat kapcsán elkészült egy stratégia, amely a következő három év feladatait tartalmazza.

Ezek között szerepel többek között:

- K+F+I magasabb szintre helyezése
- képzés, szakképzés, duális képzés
- belső információs rendszer fejlesztése
- piacépítés
- minőségbiztosítási, műszaki-technológiai tanácsadás fejlesztése
- HR fejlesztés és tanácsadás
- közös beruházások előkészítése (többek között egy hőkezelő centrum, valamint járműipari vizsgálóközpont megvalósítása)