Wire/Tube 2010 - bővülés a válság ellenére is


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.17. forrás:gyártástrend

„Egy vezető világvásár koncepció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a valamennyi ágazatot sújtó gazdasági világválság ellenére is növekszik a düsseldorfi Wire és Tube vásárkettős” – hangzott el a vásárszervezés jelenlegi állásának legtömörebb összegzése Friedrich-Georg Kehrertől, a Wire huzal- és kábelipari, valamint a Tube csőipari szakvásár vásárigazgatójától a két szakmai rendezvény január 14-én Bécsben tartott sajtótájékoztatóján.

 

A vásárigazgató meglátását természetesen konkrét adatokkal támasztotta alá. Az április 12. és 16. között a Düsseldorfi Vásárvárosban megrendezendő soron következő Wire nemzetközi huzal- és kábelipari, valamint Tube csőgyártási és -megmunkálási szakvásárra az igen kiemelkedőnek mondható 2008-as eredmények után is növekedett a mostanáig jelentkezett kiállítók száma, és így mindkét rendezvényre ismét több mint 1000 kiállítót várnak. Ez főleg abban az összehasonlításban ad okot az optimizmusra, hogy más szakvásárok akár 30-40 százalékos visszaesést is elkönyveltek ezekben az ínséges időkben. Ráadásul a lefoglalt kiállítási alapterületben is csak minimális egyszámjegyű csökkenés mutatkozik a Wire esetében, a Tube pedig még növelni is tudja a nettó kiállítási felületet.

 

A Wire 2010 kínálata a huzalgyártó és -feldolgozó gépektől a gyártástechnológiához szükséges szerszámokon, szerkezeti anyagokon és különleges huzalokon keresztül a kapcsolódó mérés-, vezérlés- és szabályozástechnika, valamint vizsgálati technológia újdonságaiig terjed. A Tube seregszemlén a csőgyártástól a csőmegmunkáláson át a csőfeldolgozásig a teljes idevágó választék bemutatkozik a szakmai látogatóknak: alapanyagok, csövek, kiegészítő termékek, gyártógépek, szerszámok, segédeszközök, és természetesen itt is a mérés-, szabályozás és vezérléstechnika. A szakmai kínálatot olyan kapcsolódó részterületek egészítik ki, mint a logisztika, az anyagmozgatási rendszerek és a csomagolás.

Az idei pozitív kilátások nemcsak azt jelzik, hogy az érintett iparágak gyártói és szakmai szervezetei bizakodóbban tekintenek a jövőbe, vagyis mind inkább felsejlik előttük az „alagút vége”, hanem a jól megalapozott vásári koncepciót is dicsérik. A tizenkettedik Wire szakvásárra mindig is elmondható volt, hogy „ami nincs ott a kábel- és huzaliparból, az nem is létezik”. Kehrer szerint nagyon fontos, hogy a vásáron valós interakció jöhessen létre a kiállító és potenciális partnere között, a gépeket működés közben lehessen megtekinteni, és a rendezvény minden alkalommal az innovációs ciklus kezdetét jelentse. A vásárigazgató úgy véli, hogy a jól bevált vásári tematikán a Wire esetében nincs ok változtatni, míg a fiatalabb Tube rendezvényben még sok kiaknázatlan lehetőség van e tekintetben is. Ennek jegyében új kiállítási téma a csőalakítás, ez is elsősorban a számos területen (például a víz- és szennyvízkezelésben) egyre nagyobb teret hódító műanyag csöveknél. E tematikán ezentúl osztozik az ugyancsak düsseldorfi K műanyagipari szakvásár és a Tube: az előző keretein belül marad a műanyag csövek gyártása, míg az utóbbi foglalja magában az alakítás témakörét.

Sajnos az általános magyarországi gazdasági helyzet rányomja bélyegét a két szakvásáron idén résztvevő hazai vállalatok számára is: az előző évek lényegesen bőségesebb kínálata után a Wire-on két, a Tube-on pedig egy cég képviseli majd kiállítóként hazánkat. A vásárszervezők reményei szerint azonban a nemzetközi jelleg a szakmai látogatók tekintetében idén sem szenved csorbát, és többek között a magyar szakemberek is kihasználják majd az egyedülálló alkalmat a világ vezető innovációinak megismerése áprilisban Düsseldorfban.