Újabb adót kaszálhat el az Alkotmánybíróság


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.13. forrás:mfor.hu

Még februárban döntés születhet az Alkotmánybíróságon a tevékenységre jellemző kereset több százezer vállalkozót és vállalkozást érintő szabályrendszerével kapcsolatban, amely az adótanácsadással foglalkozó PMX Consulting Group Magyarország Kft. várakozásai szerint alkotmányellenes lehet.

 

Az adótanácsadó cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében rámutat: az adóalap meghatározásakor hasonló problémák merülnek fel a vállalkozók adófizetésénél, mint az ingatlanadó esetében az ingatlan forgalmi értékének megállapításánál.

A tevékenységre jellemező kereset jogintézményének lényege, hogy az egyéni és a társas vállalkozásoknak - bizonyos feltételek esetén - a társadalombiztosítási járulékokat és a személyi jövedelemadót önadózás keretében, egy olyan összeg után kell megfizetniük, amelyet maga az adózó állapít meg. Ezt az adóhatóság utólagosan felülvizsgálhatja, és amennyiben azt állapítja meg, hogy szerinte a tevékenységre jellemző kereset több a vállalkozó által megállapított összegnél, akkor bírságot szabhat ki a vállalkozásra.

Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partner emlékeztet arra, hogy az ingatlanadó alkotmánybírósági érvénytelenítéséről szóló határozat indoklásában is szerepel, az Alkotmánybíróság (Ab) a forgalmi érték meghatározása során nehézségként említi, hogy az érték a lakóingatlanoknál akár 30-40 százalékos, vagy még ennél nagyobb szórást is mutathat. Épp ez az adóalap-meghatározási bizonytalanság volt az egyik alapvető indoka a rendelkezések alkotmányellenesé nyilvánításnak - mutat rá.

Ehhez hasonlóan a különböző, jövedelmi adatok esetén is nagy szórás lehet - von párhuzamot az adótanácsadó cég. A közlemény hangsúlyozza: a PMX Consulting Groupnak az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvánosan elérhető bér és kereseti adatai alapján elvégzett belső vizsgálata rámutatott, hogy nemzetgazdasági szinten a kereseti adatok átlagos szórása 97 százalék.

Szalai János az MTI-nek elmondta: több szervezet még tavaly benyújtotta kifogásait az Ab-hoz, és a beadványt most - az ingatlanadóról szóló döntés kapcsán - kiegészítették. A beadványról még februárban döntés születhet - fűzte hozzá.

MTI