Közel húszezer magyar tulajdonú Toyotát hívnak vissza


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.04. forrás: Origo

Közel húszezer magyar Toyota-tulajdonost értesít a jövő héten a hazai márkaképviselet arról, hogy autójukat mihamarabb vigyék be a legközelebbi szakszervizbe. A javítás ingyenes és körülbelül húszperces lesz, az akció ugyanakkor hónapokig is elhúzódhat. A szürkeimportban behozott kocsik tulajdonosainak jelentkezniük kell a szervizekben, ahol - valószínűleg - ingyen kijavítják az ő kocsijukat is. Az importőr szerint Magyarországon még nem okozott balesetet a beragadó gázpedál, ami miatt csak Európában 1,8 millió járművet hív vissza a világ legnagyobb autógyártója. "Úgy tippeljük, húszezer alatt lesz azoknak a Magyarországon forgalomba állított autóknak a száma, amelyeket vissza kell hívnunk. A kollégáink most állítják össze a listát" - közölte az [origo]-val Som Ferenc, a Toyota Motor Hungary Kft. pr-igazgatója. A 2005 óta itthon újonnan forgalomba állított autók mellett több száz szürkeimportban az országba hozott jármű is érintett, de ezeknek a pontos számát a hazai importőr még megbecsülni sem tudta.

A visszahívott nyolc típus a következő: Aygo (a 2005. február és 2009. augusztus között gyártottak), iQ (2008. november - 2009. november), Yaris (2005. november - 2009. szeptember), Auris (2006. október - 2010. január), Corolla (2006. október - 2009. december), Verso (2009. február - 2010. január 5.), Avensis (2008. november - 2009. december), RAV4 (2005. november - 2009. november). A javítás tehát a világ legnagyobb autógyárának csaknem teljes magyarországi modellkínálatát érinti, a cég luxusmárkáját, a Lexust és a hibrid meghajtású kocsikat viszont nem.

Egyre nagyobb bajban a Toyota

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a Toyotát, hogy nem tett meg mindent és nem elég gyorsan cselekedett a gázpedáloknál jelentkezett problémák megoldása és kijavítása érdekében, ami miatt bírságokkal és további visszahívásokkal számolhat - értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap szerint ez azt jelenti, hogy a japán autógyártó márkavisszahívási vesszőfutása egyáltalán nem ért véget, pedig január végén még úgy tűnt, hogy az amerikai hatóságoknak nincs gondja azzal, ahogy a Toyota kezelte a minőségi bajokat.

A Toyota hatmillió gépkocsit hívot vissza a gázpedálok hibája miatt, a BBC írása szerint a visszahívások összköltsége 2 milliárd dollár lesz. A gyártó szerint a gondok az Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Afrikában eladott gépkocsiknál jelentkeztek.

 

A jövő héten értesítik a tulajdonosokat

A Toyota honlapján a következőképpen írják le a meghibásodást: az érintett járműveknél rendkívül ritkán, esetlegesen előfordulhat, hogy a gázpedál benyomott állapotában megragad vagy lassan tér vissza az alaphelyzetébe. Ez a probléma azért fordulhat elő, mert a gázpedál egyes részei elkophatnak. A gyorsabb kopás és bizonyos működési és környezeti feltételek együttes megléte az alkatrészek olyan súrlódását okozhatja, amelynek következtében a gázpedált egyre nehezebb lesz lenyomni, lassan tér vissza alaphelyzetébe vagy legrosszabb esetben beragad egy bizonyos részlegesen lenyomott állapotban - szól a tájékoztatás.

Som szerint arról van szó, hogy a gázpedál rögzítésénél egy fém- és egy műanyag alkatrész ér egymáshoz. Ha oda - például egy homokos, sáros cipőről - homok kerül be, akkor az kopást okozhat a műanyag alkatrésznél, aminek következtében a benyomott gázpedál nagyon ritkán lassabban húzódhat vissza a helyére. A pr-igazgató közölte, hogy "egy ötforintos" fémlemezt helyeznek majd be ide, hogy "fém érjen a fémhez", ennyi lesz a javítás.

Valószínűleg a jövő héten küldi ki a Toyota Motor Hungary Kft. az érintetteknek a levelet, amelyben közlik a hibát, és kérik, hogy a tulajdonos minél előbb keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi szakszervizt - közölte Holland Éva, a cég pr-osa, majd hozzátette: "A levélben nem lesz kötelező dátum, mindenki akkor mehet a szervizbe, amikor jó neki, amikor tudják fogadni". A 39 hazai márkaszerviz maga dönti el, hogy a jelentkező autósokat milyen sorrendben hívják be, elképzelhető torlódás is.