Új 2D-s mérőgép (x)


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.01.21. forrás: gyártástrend

Ha a stancolás és lézerkivágás során a gyártás minőségét biztonságban kívánjuk tudni, valamint a teljes folyamatot kézben szeretnénk tartani, létfontosságú az első darab bemérése és a műveletközi ellenőrzés lehetővé tétele. A kivágott bonyolult síkteríték-alkatrész tolómérővel történő bemérése nehézkes és időigényes. Mi történik ilyenkor?

A gép nem állhat órákig, ezért a gyártás folytatódik, és később derül ki, hogy jót vagy selejtet gyártottunk, sok esetben sajnos csak a vevőnél. Ha nyugodtak akarunk lenni, áldoznunk kell a minőség-ellenőrzésre. A megoldás a vezető japán lemezmegmunkálógép-gyártó Amada cég 2D-s VQC mérőgépe.

A XXI. századnak megfelelő környezetbarát szervohajtású stancológépeket és lineáris hajtású lézergépeket gyártó Amada masszív kivitelű 2D-s VQC mérőgépe gyors és pontos eredményt kínál a stanc-, lézer-, sőt plazma- és vízsugaras vágógéppel készített alkatrészek ellenőrzésére. Az első darab legyártása után a beszkennelt alkatrészt egy pillanat alatt összehasonlítja a mérőgép a CAD-es rajzzal, és kiszűri a szerszámtörést, a rosszul kiválasztott szerszámot, a téves lézersugár-kompenzációt, de az esetleges géppontatlanságok is. A gépbe épített számítógép az összehasonlítás során a tűrésnek megfelelően különböző színekkel jelöli a kontúrokat, amiből azonnal látható, hol a hiba. A mérési eredmények kiértékelése táblázatos, tárolható és kinyomtatható, külső statisztikai adatfeldolgozásra (SPC) alkalmas formában továbbítható. A mérési pontosság ±0,05 mm. A mérőgép fordított üzemmódban is használható, azaz egy mintadarabot beszkennelve előállítható a CAD-es rajz. Opcióként lehetőség van 40 mm magasságig különböző alakítások bemérésére.

Az Amada 2D-s VQC mérőgépe a gyártás szerves részévé válik. A mérőgéppel támogatott gyártás biztonságot jelent a vevők számára is, hiszen a legtöbb vásárló ma már fejlett minőségirányítást vár el a gyártótól, és ehhez ad megoldást a 2D-s VQC mérőgép.