Lehetséges Peugeot Citroen és Mitsubishi összefonódás – autóipar


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2009.12.03. forrás:mfor.hu

Együttműködésük elmélyítéséről kezdeményezett tárgyalásokat a francia PSA Peugeot Citroen a japán Mitsubishi Motors-szal. A francia vállalat közleménye szerint ez “stratégiai partnerséget” jelenthet. A japán Nikkei üzleti napilap viszont ennél többet is tudni vél.

 

A Nikkei hírei szerint a Peugeot Citroen 30-50 százalékos részesedést vásárolna a japán autógyárban 300 milliárd jenért, azaz mintegy 3,4 milliárd dollárért).

A Peugeot Citroen szóvivője nem kommentálta a japán lap értesülését, annyit árult el csupán, hogy partneri kapcsolat, vagy felvásárlás is lehetséges, de csak akkor, ha a Peugeot Citroen függetlensége megmarad, illetve, ha az összefonódás a vállalat számára előnnyel jár és beleillik stratégiájába.

Hasonlóképpen nem kommentálta a hírt a Mitsubishi sem, mindenesetre a piacok megelégedéssel nyugtázták a tervezett összefonódást, hiszen jelentősen emelkedett a tőzsdén mindkét cég papírjainak az árfolyama.

Szakértők szerint az összefonódás révén a világ hatodik legnagyobb autóipari szövetsége jönne létre, a Peugeot Citroen elsősorban az elektromos autók gyártásával, és a környezetbarát technológia alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat szeretné átvenni a Mitsubishitől.

A két vállalatnak jelenleg több fontosabb együttműködési megállapodása is van: egy közös gyár Oroszországban, illetve terepjárók és elektromos autók közös fejlesztése és értékesítése.