Zéró tolerancia a fröccsöntésben


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.04. forrás:gyártástrend 

„Forró” helyzetekben is 100 százalékosan megbízhatunk a KUKA robotok pontosságában és ismételhetőségében – legyenek akár a gép vagy a prés tetejére, fölé vagy alá szerelve. A robotok még a legmostohább körülmények között is jelentősen javítják a minőséget, a rendelkezésre állást és ezáltal a költséghatékonyságot.

A legjobb példa a bevezetőben említettekre a biztonsággal kapcsolatos autóipari alkatrészek szerelése, hiszen itt a legkisebb pontatlanság is egyet jelent azzal, hogy a kikerülő termék csak egy „ócskavas”. Az 1 és 2500 gramm közötti tömegű alkatrészek, a 200–720 tonnás befogóerők és a mindössze 0,02 milliméteres présformatűrés teljesen mindennapinak számít az autóipari alumínium-cink termékek présöntésénél.

Biztonsági alkatrészek szerelése

Ami azonban nem mindennapi, hogy azok a gyártók, amelyek robotokkal automatizálják a gyártást, akár évi több százezer euró megtakarítást is elérhetnek, és 40 százalékkal növelhetik termelésüket: pontosan ezt az eredményt könyvelhette el automatizálási koncepciójának eredményeképpen egy németországi gépgyártó vállalat KUKA robotok üzembe állításával.

A robotos alkalmazás heti hat napon dolgozik, napi három műszakban. Feladata, hogy egy kettős pneumatikus megfogószerkezet segítségével hat tengelyagyat helyezzen be egy présformába – közvetlenül egy 200 fokos öntőgép mellett –, és mindezt 0,02 milliméter pontossággal. Ezzel egyidejűleg ellenőrzik az alkatrészeket, és kiselejtezik azokat, amelyek nem felelnek meg az autóbiztonsági követelményeknek. A rendszer rendelkezésre állása 87 százalék, a roboté gyakorlatilag 100 százalék. Az 54 másodperces ciklusidő mellett a robotnak elegendő tartaléka van ahhoz, hogy további másodlagos feladatokat is elvégezzen.

Leválasztóanyagok felszóródása sem akadály

Egy másik fontos példa a robotokkal történő öntödei automatizálásra: szintén egy német gépgyártó vállalatnál két, meleg helyiségben található robot működik öntőforma-leválasztó anyaggal telített környezetben. Az egyik robot a forró öntőformából kiveszi a nyers öntvényt, vízfürdőben megedzi és ellenőrzi, míg a második robot újra beszórja az öntőformát leválasztóanyaggal. Normál esetben ez a művelet védőintézkedéseket igényel. Az öntödékben használatos robotok felületi kikészítésének nemcsak 180 fokig kell hőállónak lennie, hanem a súrlódással, valamint a savakkal és a lúgokkal szemben is ellenállónak kell lennie.

Az egyik robot mozgatja a forró alkatrészeket, míg a másik 100 százalékos ismételhetőséggel szórja be a leválasztóanyagot az öntőformákba. Az összes zóna összetett és teljes beszórása kizárólag a hattengelyes robottal lehetséges. Az ilyen öntödei automatizálási rendszer felhasználásának előnye, hogy az alkatrészek nem ragadnak be többé az öntőformába – és jelentősen csökken a leválasztóanyag felhasználása.