Új hajtáshoz új vezérlő - léptetőmotoros hajtások a szervók világa után


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.08. forrás:gyártástrend

A Yamaha iparirobot-gyártó részlege idén nyáron mutatta be legújabb fejlesztését, a léptetőmotoros lineáris hajtásokat. Mind a gépépítők, mind a végfelhasználók oldaláról már évekkel ezelőtt megfogalmazódott az igény a „csak” léptetőmotorral szerelt egységek iránt. Így az új hajtásokkal a gyártó egy régen meglévő űrt töltött be a termékpalettáján, hiszen eddig csak szervomotorokkal hajtott egységek szerepeltek a kínálatában.

Megérte az új hajtás- és vezérlőrendszerre várni, mert egy rendkívül könnyen kezelhető, igazi felhasználóbarát termék került a piacra. A technológia a Transervo nevet kapta, és jelenleg hat különböző egységből választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. A hasznos lökettartomány 50–800 mm között helyezkedik el 50 mm-es lépésekkel, a beállási pontosság pedig ±0,02 mm. A két alapmodell, az SS04 és SS05 (Stepping Servo) méretben, így terhelhetőségben is különbözik. Ezeknél az egységeknél jóval merevebb az SS05H (High Rigidity) kivitel, amely így nagyobb nyomatékot bír elviselni. Az alapmodellek és az erősített változat is létezik tisztatéri kivitelben (Clean Type), ennek megfelelően jelölésük SSC04, SSC05, illetve SSC05H. Az egységekben – a Yamahától megszokott – háromfázisú szervomotor helyett léptetőmotort találunk, amely tengelykapcsolón keresztül hajtja meg a golyósorsót. A léptetőmotorra egy 20 480 impulzus/fordulatú mágneses rezolvert szereltek a zárt hurkú szabályozókör megvalósításához, így elkerülhető a léptetőmotoroknál nagy terheléseknél fellépő lépésvesztés.

 

 

Egyszerűbb felépítés és funkcionalitás

A Yamaha a Transervo család számára új kontrollert fejlesztett ki TS-S jelzéssel. A most bemutatott vezérlő egyszerűbb felépítésű és kevesebb funkciót tartalmaz, így jóval olcsóbb, mint a szervomotoros hajtásoknál használtak. A vezérlés lényege, hogy a kontroller a betanított pontokhoz rendeli a mozgási paramétereket, mint például a pont koordinátája, felvételének sebessége, gyorsulás, lassulás, megengedett nyomaték. A pontok felkereshetők abszolút vagy inkrementális (relatív) módon, illetve lehetőség van – kifejezetten préselési feladatoknál – nyomatékhatárolt mozgatásra is. A pontok felkeresési sorrendje megadható úgy, hogy a pontokat összefűzzük egymással, de a szervovezérlőknél megszokott programírásra nincs lehetőség. Az összefűzött pontokat megállás nélküli mozgással is felvehetjük.

Az egységek működtetéséhez feltétlenül szükség van valamilyen felsőbb szintű vezérlőegységre (például PLC), amely a felvenni kívánt pontok számát és egy startjelet küld a TS-S vezérlőnek. A maximum betanítható pontok száma 255, és a működtetéshez csak 24 V tápfeszültség szükséges. A pontok tanítása és a paraméterek bevitele vagy kézi kezelőegységgel, vagy PC-s szoftverrel lehetséges. A kontrollert alapkiépítésben {{pnp}} vagy {{npn}} logikájú, 16/16-os digitális I/O kártyával szállítják, de rendelhető DeviceNet és CC-link opciókkal is. A vezérlő és a mechanikus egység közötti kábelhossz tekintetében háromféle méret közül választhatunk (1 m, 3 m és 5 m). A Yamaha ez év szeptemberében mutatta be további két új vezérlőjét (TS-P, TS-X), amelyek az említett TS-S alapjaira épülve használhatók a jelenleg forgalmazott szervomotoros egységekhez.

 

 

Kedvező ár-érték arány

A Transervo modellek egységára 1000 euró körülről indul, amely nagyban függ a rendelt mennyiségtől, hiszen a bekerülési összeg egy jelentős részét a Japánból való szállítás teszi ki, és ez több egység rendelése esetén magától értetődően több részre oszlik. Az ár tartalmazza a mechanikát, a vezérlőegységet, a vezérléshez és a tápellátáshoz szükséges kábeleket, a szállítást és az üzembe helyezést is, ezért joggal beszélhetünk igen kedvező ár-érték arányról.