Decentralizált folyamatirányítás - híd az automatika és az informatika között


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.08. forrás:gtyártástrend

A mai gazdasági körülmények között az egyszerű és az összetett technológiákat alkalmazó vállalkozások is a gyártási költségeik csökkentését, termelékenységük javítását szolgáló megoldásokat keresik. A GE Intelligent Platforms (IP) évek óta kínál megoldásokat a legkülönfélébb folyamataikat irányítani, automatizálni kívánó iparágak számára. A fejlesztő HMI/SCADA alkalmazásai, az iFIX és a Cimplicity több ezer, az olaj- és gázipar, a korszerű életmóddal összefüggő iparágak, az autóipar, a víz- és szennyvíz-technológia, valamint egyéb, magas szintű szabályozási és megjelenítési funkciót igénylő területen működő céget szolgálnak ki. Programozható automatikus vezérlőkből (PAC) álló termékcsaládja a többféle folyamatot (diszkrét, hibrid, folyamatos) kezelő cégek számára tesz elérhetővé sokoldalú szabályozástechnológiát. A meghatározott adagokkal (batch) kapcsolatos elemző és végrehajtó technológiáját pedig számos gyógyszeripari vállalatnál évek óta alapvető eszközként alkalmazzák.

A jövő útja

A GE IP elképzelései szerint a következő generációs elosztott folyamatirányításnak (DCS) a hagyományos rendszerek előnyét, vagyis a DCS megszokott teljesítményét a PLC-rendszerek rugalmasságával, nyitottságával és költséghatékonyságával kell ötvöznie. Az új rendszer alapját a hagyományos DCS és a PLC/HMI rendszerek előnyeit egyaránt egyesítő, a számos múltbeli hátrányt viszont kiküszöbölő, korszerű hardver- és szoftverinfrastruktúra képezi. A többféle technológián alapuló PAC vezérlők egy időben képesek a folyamat-, a diszkrétesemény- és a mozgásszabályozásra, ami a felhasználók szempontjából páratlan rugalmasságot jelent. A rendszer részét képező Proficy szoftvertechnológia – a GE IP HMI/SCADA és Historian technológiájától kezdve a gyártásirányítási programcsomagjáig – eddig soha nem látott rálátási lehetőségeket kínál a cég egészén belül zajló folyamatokra: a folyamatirányító eszközök ténylegesen az üzleti szintű alkalmazások részeivé válhatnak. Mindez egységes rendszerbe integrálva hidalja át véglegesen az automatikai, illetve az informatikai eszközök közötti távolságot.

A nyitott technológia – valamennyi GE IP terméket meghatározó – alapelve számos előnyt biztosít a régi rendszereket frissíteni kívánó megrendelőknek. Manapság a meglévő rendszerek cseréje mellett komoly érvként jelentkezik a korábbi rendszerek jelentős karbantartási költsége, illetve az idegen alkalmazásokhoz való kapcsolódást megnehezítő vagy teljesen lehetetlenné tevő rugalmatlanságuk. Ezzel együtt azonban a lecserélés költsége nyomós tényező a döntéshozatalnál: a beruházásokat igen körültekintően kezelik, csekély eredményért egyetlen vállalat sem vállal jelentős befektetést. A GE IP DCS technológiája e rendszerfelújítások esetében kínál nagyobb költség- és időráfordítás nélküli megoldást azzal, hogy egyszerű, skálázható, biztonságos és kompatibilis.

 


Miért előnyös megoldás?

Egyszerűség
A Proficy Process Systems jól bevált, világszerte ezrek által használt technológián alapul, vagyis az üzemi kezelők általában már ismerik a DCS rendszer HMI felületét, ez pedig természetszerűleg csökkenti az oktatási igényt a HMI fejlesztése és használata során. Az objektumorientált szemlélet, a szabványos IEC nyelvek támogatása, valamint a rendelkezésre álló programblokk- és kapcsolótábla-készlet gyorsítja az új rendszerek fejlesztését, de ugyanakkor a módosításokhoz szükséges idő is lerövidül. A jelentős választékban rendelkezésre álló modulokkal (például I/O vagy kommunikációs modulok) az igények többsége teljesíthető. Ráadásul ezek a modulok a vezérlőn vagy távoli I/O eszközként is alkalmazhatók, ami a szükséges tartalék készletet csökkenti.

 

   

Skálázhatóság
A Proficy Process Systems pontosan az igényekhez szabott megoldást kínál, nem pedig túlméretezett rendszert. Legyen szó kisméretű vagy nagyobb alkalmazásról, a GE IP képes mindig a megfelelően méretezett DCS rendszert biztosítani. A Proficy folyamatrendszeren belül a fejlesztő számos különböző ki- és bemeneti modult kínál a moduláris alapmoduloktól egészen a gyújtószikramentes kivitelűekig, de ezek közül mindig csak az adott követelmények teljesítéséhez szükséges változatot szállítja, amelyek mindegyike a GE IP terméke. Viszonylag sok felhasználónál előfordul, hogy a vezérlő az adott alkalmazáshoz képest túlméretezett, vagy egyszerűen csak túl sok vezérlő van. A bemutatott rendszer lehetőséget ad az adott alkalmazáshoz leginkább megfelelő vezérlő kiválasztására. Minthogy a Proficy Process Systems bármilyen PAC vezérlővel működőképes, egyszerűbb alkalmazás esetén is használhatjuk a legnagyobb teljesítményű Pentium M 1 GHz PACSystems RX3i-t, vagy a legjobb teljesítményű VME-alapú Pentium M 1,8 GHz PACSystems RX7i-t. Ez a sorozat úgy teszi lehetővé a rendszerköltségek csökkentését, hogy több vezérlőből építünk kevesebb, de nagyobb teljesítményű PAC rendszereket vagy a vezérlőt skálázzuk a kisebb alkalmazás méretére. De költségcsökkentési megoldás lehet a vezérlő terepi megosztása is. Végül pedig a DCS az igényeknek megfelelően futhat egy vagy több számítógépen is. A Proficy Process Systems alkalmazásai, így az adminisztrátori munkaállomás, a kezelőkonzol, a Historian szerver vagy az alkalmazáskezelő szerver futhatnak ugyanazon a gépen, de akár hálózaton megosztva is – mégpedig mindennemű többletköltség nélkül. A megfelelő termékek és rendszerfelépítés megválasztásával csak a ténylegesen szükséges eszközökbe kell beruháznia, semmi másba.

 

 

Biztonság
Egy váratlan esemény nyomán előálló karbantartási vagy hibaelhárítási költség adott esetben drámai mértékű lehet. A teljes alkalmazás biztonságát garantáló alkalmazáskezelő szervert a GE Fanuc DCS tartalmazza. Az üzemi területen található minden egyes vezérlő, a kezelők által használt képernyő adatainak tárolása egyetlen központi helyen történik. A forráskódhoz csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberek férhetnek hozzá, csak ők módosíthatják, frissíthetik azt. A szerver a módosításokat automatikusan dokumentálja, és így az összes verzió bármikor rendelkezésre áll, ami a helyreállítási idő drasztikus csökkentésén túl a jogszabályoknak való megfelelést is megkönnyíti, mivel az alkalmazáson végrehajtott módosítások visszakereshető naplója így mindig rendelkezésre áll.

Kompatibilitás
A meglévő cseréje sohasem jelenti mindennek a cseréjét. A GE IP termékek múltjának köszönhetően a Proficy Process Systemshez való csatlakoztathatóság minden szinten biztosított, ez pedig a meglévő rendszer egyes elemeinek megtartása révén a beruházási költséget csökkenti. Az I/O-któl kezdve a Historian-adatokig szinte bármilyen eszköz vagy adatforrás szabványos technológiával csatlakoztatható a DCS-re. Magasabb szinten a Proficy folyamatirányító rendszer részét képezi a Historian, amely eszközök sorát kínálja az adatok tárolására és visszakeresésére. A HMI-k ugyancsak több száz különféle idegen eszközhöz, vezérlőhöz csatlakoztathatók, így a megjelenítés módja az adatforrástól függetlenül egységesíthető. Ugyanezt a nyitott megközelítést alkalmazzák a terepi buszok esetében. A Proficy Process Systems támogatja az iparágban legelterjedtebb terepi buszokat, így a Profibus DP-t vagy PA-t, a Fundation Fieldbust, a HART-ot, a Modbus TCP/IP-t stb., valamint eszközkezelő szoftver is csatlakoztatható a rendszerhez.

 

A GE IP a speciális szaktudás és a helyi szintű támogatás közötti egyensúly megteremtésére szakképzett rendszerintegrátorok nemzetközi hálózatát működteti.