Új stratégiák a munkaerőpiacon!


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.20. forrás:mfor.hu

A mai világban egy vállalat akkor tud gyorsan reagálni a felismert változási igényre, ha erőforrásai tekintetében is lehetősége van a rugalmasságra! Ez a megállapítás a gazdasági válság kellős közepén még jobban helyt áll, mint más időkben tenné, vagy tette volna. A válság hatására sok munkavállalótól kellett megválni a vállalatoknak, ezért jelenleg drasztikusan magas a munkanélküliségi ráta. Egy cég életében viszont, más erőforrások mellett, de meghatározó jelentőséggel bír, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő álljon a vállalat rendelkezésére. Így a munkahelyek megőrzésében és új munkahelyek teremtésében segítséget nyújthat a vállalatoknak, ha megfontolják a rugalmas munkavégzési formák valamelyikének alkalmazását.

Hogy mi is a rugalmas foglalkoztatás? A rugalmas munkavégzési formák a XX. század második felében ezdtek Európában elterjedni. Rugalmas foglalkoztatásról akkor beszélünk, ha az adott munkakörben nem érvényesülnek a hagyományos munkavégzés főbb jellemzői, azaz a munkaidő hossza és a munkavégzés térbeli elhelyezkedése eltérő. Ahhoz, hogy a gyakorlatban lévő hasznát is lássunk, nézzünk pár életbeli példát, ami még jobban segítheti a megértést.

Egy vállalat életében sok probléma merülhet fel a feladatok, tevékenységek végzése során. Elképzelhető, hogy egy rövidebb, határozott időtartamra nő meg a munkaerőigény a vállalatnál, mert éppen egy projekt(szerű) munkát kellene elvégezni. Ekkor elgondolkodik a cég vezetése, hogy hogyan tudná optimalizálni humán-erőforrás gazdálkodását, hogy a leghatékonyabban tudjanak dolgozni. Az eddig ismert két alternatíva: a túlóra vagy a létszámbővítés, bár egyik sem nevezhető jó megoldásnak. A kiutat a rugalmas foglalkoztatás jelenti: alkalmazzon határozott idejű munkaszerződéssel! Kialakulhat olyan helyzet, amiben Önnek egy olyan szakemberre lenne szüksége, akit nem talál meg a vállalkozása környezetében. Ekkor tágítsa látókörét, és alkalmazza a megfelelő munkaerőt rugalmasan, távmunkában.

Ha találkozott már ezekkel a problémákkal, vagy ezekhez hasonló élethelyzetekkel, akkor Önnek a rugalmas munkavégzés, a rugalmas munkaszervezés kínál megoldást.

A konferenciák 2010. március 23-án, Budapesten, a Benczúr Hotelben, illetve 2010. április 15-én, Debrecenben a Kölcsey Központban kerülnek megrendezésre.

A konferenciákon neves szakértőktől hallgathat meg előadásokat a következő témákban:

*       vállalkozásának forrásszerzési lehetőségeiről;

*       Európai Uniós támogatásokról;

*       a rugalmas foglalkoztatási formákról, azok előnyeiről;

*       új típusú (vállalat)vezetési módszerekről; illetve

*       a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásáról.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a fent említett lehetőség, akkor részvételi szándékát kérjük, az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelezze, mert a részvétel regisztrációhoz kötött: www.ujstrategiak.hu/regisztracio weboldalon, a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy András Júliánál, a +36 70 603 89 22 telefonszámon.