Európai bankok segítenek, hogy kínai lehessen a Volvo


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.24. forrás:Világgazdaság

A Financial Times információi szerint akár vasárnap aláírhatják a megoldást, amelynek nyomán a kínai Zhejiang Geely Holding Groupé lehet a Ford leányvállalata, a svéd Volvo.

A kínai autógyártó  1,8  milliárd  készpénzt  fizet a  Volvóért  és t ovábbi 750 millió dollár működőtőkét pumpál a vállalatba. A teljes finanszírozás mintegy felét adja Kína és felét olyan európai országok bankjai, ahol a Volvo üzemeket működtet – idézi a Financial Times bennfentes informátorát.

 

A kínai alelnök szombaton érkezik hivatalos látogatásra Svédországba és a lap szerint – ha rendkívüli körülmény nem jön közbe – akár már vasárnap aláírhatják az adásvételi szerződést. Ami a részleteket illeti: 500-800 millió dollárt ad az üzlethez az Európai Befektetési Bank, ezt az összeget a svéd és belga állam garantálja (mindkét országban gyárral rendelkezik a Volvo). További 500 millió dollár érkezik svéd bankoktól. A fennmaradó összeget kínai bankok, helyi kormányzatok és maga a Geely állja.

A Ford egy éve várja a kérőket svéd márkájára, a Volvo átvétele rendkívül összetett ügylet, mivel erős az integráció az amerikai anyavállalattal. A Geely ígéretet tett arra, hogy megőrzi a svéd prémium márka önállóságát és jellemzőit.