Szavakban már körüludvarolják a pártok a kisvállalkozókat


E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

2010.03.27. forrás: Világgazdaság

A vállalkozások fejlesztését a parlamenti választáson országos listát állító pártok mindegyike szerepelteti programjában. A Fidesz-KDNP programjában egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket szán vállalkozások számára, és a nemzeti ügyek politikája egyik fontos célkitűzésének nevezi, hogy Magyarország a kelet-közép-európai régió egyik leginkább vállalkozásbarát országává váljon.

Csökkentenék az adminisztráció gerjesztette költségeket, programot indítana a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció mérséklésére, felülvizsgálnák a vállalkozások működését korlátozó előírásokat, csökkentenék az adók számát, egyszerűsítenék az adóbevallásokat, megszüntetnék a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségét.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) programjában a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatását kiemelten fontos, nemzeti feladatnak tekinti. Programot indítanának a kkv-k által a hátrányos helyzetű régiókba tervezett beruházások fokozott ösztönzésére. Továbbá egységes vállalkozásösztönzési rendszert alkotnának, amely fókuszáltan kezelné a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozástámogatás kérdését. A kkv-k megerősítése érdekében támogatnák a beszállítói lehetőségek bővítését, és csökkentenék a hazai szabályozásból adódó vállalkozói adminisztrációs terhet.

A Jobbik több pontban is megfogalmazza a hazai vállalkozások támogatására vonatkozó elképzeléseit. Csökkentenék a munkabéreket terhelő elvonásokat, a kkv-k esetében - meghatározott bevételi határig - a nyereséget terhelő adó és a magánszemély osztalékadója együttes mértékét 30 százalékra csökkentené. A Jobbik szerint az áfát nem a számla kibocsátásakor, hanem a pénzügyi teljesítéskor kellene kiegyenlíteni, visszaigényelni, továbbá egyszerűsítenék az adózási szabályokat, és ezek mindenki általi betartását az adóhivatal folyamatosan ellenőrizné. A párt a nemzeti érdekeket is szolgáló magyar bankhálózat képesítésével a magyar kkv-kat fejlesztési forráshoz juttatná.

A Lehet Más a Politika a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentené az uniós szintre. Az adminisztráció költségének és időigényének csökkentésével lényegesen javítható lenne az ország versenyképessége, akár a jelenlegi adószint mellett is.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a vállalkozói osztály létrehozását, megerősítését sarokkőként kezeli programjában. A demokrata fórum szerint a hazai kkv-k jelentős elmaradásban vannak nyugati társaikhoz képest technikai és vállalkozói tudásban, piaci és pénzügyi ismeretekben, adózási kultúrában.

Az MDF kisméretű tudásalapú kereskedőházak létrehozását javasolja, amelyek szolgáltatásokat kínálnának a kkv-knak. A tudásalapú kereskedőházak - az ITD Hungray és a gazdasági minisztérium felügyelete mellett - ágazati sajátosságokra szakosodva sikerdíjas szolgáltatásokat nyújtanának.

A Civil Mozgalom átalakítaná a vállalkozások támogatási politikáját. Szükségesnek tartja a piaci termékben megvalósuló termékfejlesztés és a munkahelyteremtés támogatását. A pályázati dokumentációkat pedig úgy egyszerűsítenék, hogy azokat maguk a vállalkozások is kitölthessék és elektronikusan benyújthassák.

Szerző: MTI Eco