"Versenyezni versenyképes gépekkel lehet"


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.03.30. forrás:gyártástrend

„A dolgokat nem kell túlbonyolítani. A szerszámgépekkel dolgozó vállalkozások akceptálható áron keresnek gépeket. Olyan berendezéseket, amelyekkel minőséget képesek gyártani, méghozzá olyan költségszinten, hogy a cég ne legyen veszteséges és olyan értékesítési árakat lehetővé téve, hogy ne essenek ki a megbízók beszerzési adatbázisaiból. Mi pontosan ehhez tudunk gépeket és szakértelmet adni” – mondja Jörg Weinkogl, a Haas amerikai szerszámgépgyártó magyarországi képviseletének vezetője. „Az elmúlt esztendő rendkívül nehéz volt az európai, kiváltképpen a magyarországi szerszámgéppiacon. A felhasználói oldalon a vállalatok és vállalkozások jóformán leállították beruházásaikat, így minden egyes ügyfélért, mindegy egyes beszerzésért külön meg kellett és kell küzdenünk, de versenytársaink éppen ilyen helyzetben vannak. Annak ellenére, hogy a korábbi, élénk piaci időszakhoz mérten várhatóan kevesebb gépünk talál majd gazdára az idei évben, arra számítunk, hogy piaci részesedésünket tovább fogjuk növelni” – értékelte a szerszámgépes piac helyzetét az amerikai Haas Automation, Inc. szerszámgépgyártó magyarországi képviseletének vezetője.

Mihez kell igazodni?

A szakember a magyarországi gyári lerakat és képviselet eredményeivel kapcsolatban elmondta: „a jelenlegi nehéz gazdasági és üzleti környezetben mindez azt jelenti, hogy jó úton haladunk, vagyis olyan gépeket és megoldásokat kínálunk, amelyekre a magyar felhasználóknak szüksége van. Éppen az igényekre megfelelően szabott kínálatunknak köszönhetjük azt, hogy – noha az értékesítés volumene értelemszerűen visszaesett – konkrét megrendeléseket nem vesztettünk el, és ami legfontosabb: ügyfeleink túlnyomó többsége elkerülte az összeomlást és működő vállalkozásként vannak jelen a piacon. Erre ma akkor van esélye egy szerszámgépekkel dolgozó vállalkozásnak, ha ténylegesen kiváló minőséget tud elérni, és árban is jól célozza meg a megrendelők elvárásait, vagyis igazodni tud a jelenlegi, egyáltalán nem könnyű piaci helyzethez. Hisszük, hogy ehhez az általunk kínált tisztességes és akceptálható árszinten kínált gépek is hozzájárulnak. Bátran mondjuk azt is, hogy egy 20 millió forint értékű Haas szerszámgéppel ugyanolyan precízen megmunkált, jó minőségű munkadarabot lehet gyártani, mint egy olyan géppel, amelyért 40 millió forintot kell fizetni.”

 

Felkészülni! Jönnek az újdonságok!

Kérdésünkre, amely a piac, a korábbi élénk kereslet visszatérésének lehetőségeit, esélyeit firtatta, a Haas magyarországi képviseletének vezetője elmondta: „a szerszámgéppiac várható alakulását valószínűleg egyetlen szakember sem tudná ma megjósolni, abban azonban konszenzus van, hogy az új technológiák megjelenése hajtóerőt jelent majd. Ezek az új technológiák pedig érkezőben vannak, ami pedig külön jó hír, hogy mind a szerszámgépgyártók, mind a felhasználók nyitottak ezekre a hatékonyság, a jobb termékminőség vagy éppen az energiafelhasználás csökkentése miatt. „Az újításokból természetesen a Haas sem marad ki. Gépeink optimalizálása egy véget nem érő folyamat. Ezek az előremutató változtatások sokszor olyan apró, belső részleteket érintenek, amelyeket a felhasználó kívülről nem lát, azonban a gépek működése közben rengeteg minőségi előnyt, nem utolsósorban pedig hatékonyságnövekedést eredményeznek. Az újdonságok bemutatásával az idei METAV-on sem fukarkodtunk. Az érdeklődők többek között megismerhették az új DT-1 fúró és menetfúró központot, és a Haas új generációs esztergáit is, amelyek jelentős technológiai lépcsőt jelentenek. Akinek nem volt lehetősége a METAV-on megismerni a legújabb fejlesztéseket, az biztosan számíthat arra, hogy a Haas győri vagy bécsi gyártási nap rendezvényén megismerheti azokat, köztük a DT-1 fúróközpontot és az új ST-30-as esztergát is” – hívta fel a figyelmet az osztrák szakember.

Ami számít: pénz, szerviz, hozzáértés

Jörg Weinkogl megjegyezte: a fejlesztések rendkívül fontosak, de a mindennapok realitásában a figyelem jellemzően a korrekt beszerzési és szervizárakra összpontosul. Éppen ezért ezeket a tényezőket kiemelten kezelik, de nem csak a felhasználók költségvállalási korlátait tartják szem előtt, hanem az időtényezőt is, hiszen a gyors reakció az iparban még mindig az egyik legfontosabb elvárás, így ennek megfelelve alakították ki szervizszolgáltatásukat. A képviselet vezetője hozzátette: mindezek mellett a használt gépek karbantartása is komoly igényként jelentkezik náluk. Erre szakszerű munkával és kedvező áron kínált alkatrészekkel tudnak jó választ adni. „Legyen szó bármilyen megbízásról, az egyik legfontosabb feladatunknak érezzük azt, hogy a felhasználókkal megismertessük az egyszerű és költségkímélő szerszámgépes gyártási megoldásokat, hogy a nyugat-európai vagy régióban működő versenytársakkal azonos termelési környezetet, feltételeket tudjanak teremteni. Mindennek azonban nem csak gépes, hanem emberi oldala is van. Magyarországon a szerszámgépes területet lefedő szakképzésben komoly lyukak vannak, és itt nagyon gyors és hatékony kormányzati intézkedésekre lenne szükség. Most azonban úgy tűnik, a magyar kormányzat még nem ismerte fel kellőképpen, hogy a gazdaság számára létfontosságú a képzett szakemberek megléte, újabb generációik kinevelése. Hiányuk ugyanis megbénítja az ipart. A jelenlegi, kedvezőnek semmiképpen sem mondható helyzet ellenére azért nem adtuk fel a reményt, hogy mindez jó irányba változzon.”