Buszgyártók klasztert alapítottak


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.04.09. forrás:gyártástrend

2010. április 7-én, tizenkilenc buszgyártó vállalat részvételével megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter. Az alulról, kormányzati támogatással létrejött, hazai szakmai szerveződés célja, hogy életet leheljen a hajdan nagymúltú magyar autóbuszgyártásba. A kormányzati támogatás a hazai gyártásban résztvevő vállalkozások együttműködésének szervezett formáját  kívánja erősíteni. A klaszter létrejöttének legfontosabb célja, hogy a hazai közlekedési vállalatok igényeit — legyen szó új fejlesztésű vagy felújított járművekről — Magyarországon gyártott autóbuszokkal elégítse ki. A szakmai és piaci együttműködés az autóbuszgyártó- és beszállító ipart is jelentősen megerősíti, valamint érezhetően javítja, sőt fejleszti az iparág munkahelymegtartó-képességét és a gyártás modern piaci igényekhez történő alkalmazkodását is.

A klaszter stratégiai feladata, hogy a magyar autóbusz- és alkatrészgyártást újra versenyképessé tegye a nemzetközi piacon. Ezért, a most aláírt együttműködés megállapodás kiemelten fókuszál a K+F–tevékenység és kapacitások összehangolására.

A létrejött klaszter prioritásként tekinti a patinás magyar autóbusz-ipari tudásbázis ismételt helyzetbe hozását, a vállalkozások megerősítését és a lehető legnagyobb magyar hozzáadott érték realizálását.

„Fontos, hogy aktív együttműködési feltételeket teremtsünk a hazai járműipari gyártók között. A klasztertípusú összefogás jelentősen növeli a magyar cégek esélyeit a kiélezett nemzetközi versenyben!”- hangsúlyozta Dr. Fórián István, az Autóbusz Rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja.

(www.nfgm.gov.hu)