Európának szakember kell


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.04.09. forrás:gyártástrend

Az Európai Unió szakképzéssel foglalkozó szervezete, a Cedefop idén áprilisban közzétette középtávú szakképzési előrejelzését. Az alapján tíz éven belül az eddiginél is nagyobb szükség lesz a magasan képzett szakemberekre. A Cedefop felmérése szerint az unió összes tagországában a szakképzettség iránti igény 2020-ban még magasabb lesz, mint jelenleg, és az alacsonyan képzett emberekre egyre kevésbé mutatkozik kereslet. A közepesen és magasan képzett szakembereket Európa-szerte keresni fogják.
A felmérés feltette a kérdést, vajon milyen szakvégzettségre lesz leginkább szükség a munkaerőpiacon?

Az előrejelzés szerint fokozatosan csökken azon ágazatok száma, melyet alacsony szakképzettséggel, vagy anélkül be lehet tölteni. 42 százalékra emelkedik viszont azon állások aránya, ahol a tudás és a készségek magas szintjét várják el. Ez főleg a szolgáltatásokra vonatkozik, és érinti a szállítást, logisztikát, de a közlekedést is. A közszférában nem lesz jelentős változás, talán minimális növekedés várható.
Az ipari területeken is megnő az igény a magas technikai tudással rendelkező szakmunkások iránt is, bár az előrejelzések szerint nem bővül jelentősen az európai ipari kapacitás, de azért tíz év múlva is 34 millió embernek adhat munkát.  

(www.cedefop.europa.eu)