Tavaly 15 százalékkal csökkent a hazai gépberuházások volumene


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.04.13. forrás: gyártástrend

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 26-i jelentése szerint tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008-ban, 2009 negyedik negyedévében pedig 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 1,3 százalékkal mérséklődtek. A nemzetgazdasági beruházások volumene a 2008. évi 3%-os csökkenés után 2009 egészét tekintve 8,6%-kal alacsonyabb volt az előző évinél. A gép- és berendezésberuházások éves szinten 14, az építési beruházások 4,2%-kal csökkentek. Az egész évre jellemző volt, hogy a gazdasági válság hatására a vállalkozások csak a legszükségesebb beruházásokat hajtották végre, egyrészt a finanszírozási kínálat megváltozása, másrészt a külső és belső kereslet visszaesése miatt. 2009-ben a 19 nemzetgazdasági ág közül 15 ágban volumencsökkenés figyelhető meg. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül leginkább a feldolgozóipar beruházásai estek vissza (15,2%). A feldolgozóipari alágak többségében jelentős csökkenést tapasztaltunk, a legnagyobb mértékben a gumi-, műanyag, nemfém ásványi termék beruházásai maradtak el az előző évitől. A gyógyszer- és a járműgyártásban, valamint az egyéb feldolgozóipar alágakban nőttek a beruházások. A lakásépítések második félévi erőteljesebb visszaesésének eredményeképpen az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 5,4%-kal csökkent az előző évhez képest. A legnagyobb visszaesés a csekély súlyú bányászat, kőfejtés (45,9%), a pénzügyi, biztosítási tevékenység (38,8%), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (31,2%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (31,2%) nemzetgazdasági ágakban volt.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére néhány ágban növekedés tapasztalható. A szállítás, raktározás ág beruházásai 8,3%-kal emelkedtek, elsősorban az út- és autópálya-építések, valamint a vasút- és metróberuházások eredményeképpen. Nőttek a beruházások az oktatás nemzetgazdasági ágban (13,3%) az alap- és felsőfokú oktatásban megvalósuló intézménybővítéseknek, -felújításoknak köszönhetően. Az energiaipar beruházásainak növekedését (8,1%) a villamosenergia-termelés jelentős gépberuházásai eredményezték. A mezőgazdaság nemzetgazdasági ág 7%-os növekedését főként a gépberuházásokat elősegítő központi támogatások ösztönözték.

A beruházások 2009. IV. negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 11%-os csökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 15,5, az építési beruházások 7,4%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. 2009 IV. negyedévében a nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztráltunk. A feldolgozóipar beruházásai 16,8%-kal estek vissza. A három legnagyobb súlyú alág közül legnagyobb mértékben a gumi-, műanyag, nem fém ásványi termék beruházásai maradtak el 2008 azonos időszakának szintjétől, de visszaestek a beruházások az élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban is. Ugyanakkor néhány jelentős fejlesztésnek köszönhetően számottevő növekedést mutat a járműgyártás alág. A lakásépítések negyedik negyedévi visszaesésének eredményeképpen az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 13,7%-kal csökkent az előző évhez képest.

Legnagyobb mértékben a bányászat, kőfejtés beruházásai maradtak el (74%) az egy évvel korábbitól, elsősorban az előző évi magas bázis miatt. (2008-ban a bányászaton belül a kőolaj-, földgáz-kitermelési szolgáltatás alágazatban jelentős értékű beruházás valósult meg.) Nagyobb visszaesés figyelhető meg a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (47,7%), továbbá a pénzügyi, biztosítási tevékenységben (42,9%) is. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére több ágban is növekedés tapasztalható. Emelkedett a beruházások volumene a szállítás, raktározás (13,8%), a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (6,4%), a mezőgazdaság (23,7%) és az oktatás (41,2%) nemzetgazdasági ágakban.

(Forrás: KSH)