Gurul már a Volkswagen egyliteres autója


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011. január 27. forrás: Auto Pro

 

Kilenc deciliter gázolaj üzemanyag-fogyasztás száz kilométeren, kétszemélyes utastér, 795 kilogramm menetkész tömeg, 24 gramm széndixid-kibocsátás megtett kilométerenként: ezek a paraméterek jellemzik a Volkswagen új prototípusát, az XL-1-et.

 

Mint a Handelsblatt szerdán hírül adta, az extra könnyű gépkocsi egyötöde karbonszál-erősítésű polimerből készült. Erőforrását egy 800 köbcentiméteres kéthengeres dízelmotor és egy villanymotor alkotja. Ezek kombinációja óránként 160 kilométeres csúcssebességre képes felgyorsítani az autót.

Az XL-1 egyelőre csak prototípusként létezik, mivel a gyártásához felhasznált anyagok ma még roppant drágák. Ám Wolfsburgban meggyőződéssel vallják, hogy a hibrid meghajtás és a szénszálas karosszéria kombinációja jelenti az autógyártás jövőjét.

A VW vetélytársai sem alszanak: a BMW két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy 2013-tól kezdve sorozatban akarja gyártani az XL-1-hez hasonló technológiát megtestesítő új sportkocsiját, amely egyelőre a Vison Efficient Dynamics kódnevet viseli. A stuttgarti rivális, a Mercedes Benz pedig egyre több modelljébe épít be karbonszál erősítésű alkatrészeket.