Uniós forrásból új járműipari intézet épül a Kecskeméti Főiskolán


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.01.28. forrás: Auto Pro

Az autóipari képzés egyik meghatározó centrumává válhat a Kecskeméti Főiskola annak a mintegy másfél milliárd forintos fejlesztésnek a révén, amelyre a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból nyert támogatást az intézmény. A legkorszerűbb műhelyekkel és laborokkal felszerelt, minden igényt kielégítő közel 2000 négyzetméteres új intézet nemcsak az oktatás, hanem a járműipari kutatás-fejlesztés bázisa is lesz. A Mercedes Kecskemétre települése a város felsőoktatási intézménye, a Kecskeméti Főiskola számára is kihívást jelent. A Dél-alföldi Régió legnagyobb főiskolája már a gyárépítés hírének bejelentése után megkezdte a járműipari képzések feltételeinek kialakítását, ami most jelentős állomásához érkezett az 1 milliárd 344 millió forintos támogatás elnyerésével.

 

Az önrésszel együtt összesen 1 milliárd 415 millió forintból a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karon megvalósuló új járműipari intézet a legmagasabb színvonalon biztosítja az autóiparhoz kapcsolódó képzések és kutatások infrastrukturális hátterét. Az alagsorral együtt háromszintes épületben többek között helyet kapnak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsi alrendszerek vizsgáló és mérő berendezései.

Az intézetben kialakítanak a mechatronikai komponensek vizsgálatára alkalmas környezetállósági laboratóriumot, járműelektronikai laboratóriumot és a régióban egyedülállóan egy teljes járműfényező laboratóriumot is. Ezeket az eszközöket a főiskola és a Mercedes Benz által aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Mercedes is igénybe veheti oktatási célokra.

A járműmérnöki alapszak akkreditálása folyamatban van, a tervek szerint 2012 őszén beindulhat a képzés a Kecskeméti Főiskolán, s akkora elkészül az új járműipari intézet is. Az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan szintén uniós támogatással folyik a szak tananyagának frissítése, átdolgozása is, így a leendő járműmérnökök valóban a legkorszerűbb feltételek mellett folytathatják majd tanulmányaikat a Kecskeméti Főiskolán.

Az Autóipari szakemberképzés infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.