Áll a csillag a kecskeméti Mercedes gyáron


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.01.28. forrás: Auto Pro

 

Szombaton ünnepeli az autó feltalálásának 125. születésnapját a Mercedes-Benz, ami kitűnő alkalom arra, hogy végleges helyére kerüljön a csillag a kecskeméti autógyáron. Ez pénteken meg is történt.

 

 

Már az év elején, egy nagyon fontos és látványos állomásához érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár építése: a mindenki által jól ismert szimbólum, a Mercedes-Benz csillag került a végleges helyére pénteken. Az ünnepi eseményen részt vett Dr. Zombor Gábor polgármester és Frank Klein ügyvezető igazgató  is, akik gombnyomással együtt indították el a csillag felállítását végző hidraulikus berendezést.

 

– Munkatársaimmal együtt nagyon örülök, hogy a Mercedes-Benz márka szimbóluma éppen a az automobil 125 éves jubileumán került a helyére..Így már messziről is egyértelműen látható, hogy itt a Mercedes egyik gyára áll. A márkajelzésként ismert csillag a Gottlieb Daimler által alkotott „A legjobbat, vagy semmit” hitvallást is jelképezi. A kecskeméti gyár építésénél és a beinduló autógyártás során mi is ezt a vezérelvet követjük  – mondta Frank Klein.

Zombor Gábor polgármester azt emelte ki, hogy mennyire sokat jelent Kecskemétnek ez a beruházás. Köszönte az eddigi rugalmas együttműködést, jelezte, hogy még nagyon sok születésnapot szeretne a város közösen ünnepelni aMercedesszel.

 

Hol tart a projekt? Frank Klein: négy részre osztottuk a projektet, 2009 volt az előkészítés éve, a 2010 az építkezésé. – Ez év elején új szakasz indult: telepítjük a gépsorokat és indul a próbagyártás is. 2012-ben készítjük el az első ügyfélautókat. Eddig minden a terv szerint halad, az épületek készek, a munkatársak „magvát” is felvettük már.  Az egyik legmodernebb Mercedes gyár épül itt, naponta 1500 dolgozó munkája nyomán haladunk a cél felé – mondta.

2010-ben 700-an voltunk, 2011 végére 2000-en leszünk, a végső cél a 2500-as létszám. A dolgozói felvételnél is a „legjobbat, vagy semmit” elvet követjük. A toborzás elsősorban gyár vonzáskörzetét érinti. A Mercedes a térség legvonzóbb munkaadójaként szeretné magát pozicionálni. Elindult a mercedes-benz.hu oldal is, online követhető a napi munka eredménye. Már most is 200 dolgozót képzünk nap mint nap Kecskeméten és 300-at Németországban.

Újságírói kérdésre válaszolva Klein úr elmondta, a „törzsgárdát” felvették, az egész ország területéről érkeztek. Magasra helyeztük a lécet, de sikerül majd átvinnünk. Elmondta azt is, hogy a felvettek kis hányada dolgozott csak korábban magyarországi autógyárban, azért is helyez nagy hangsúlyt a képzésre a márka.

A Mercedes csillag nem Magyarországon készült, ugyanattól a beszállítótól veszi mindig a márka. Egy 35 méter magas épület tején áll. A csillag 6 méter átmérőjű, a tartószerkezettel együtt 10 méter magas. Súlya 2400 kilogramm, percenként 1,8 fordulatot tesz meg. Éjszaka a megvilágításnak köszönhetően fehér színű.

Mi történt eddig?

2008. június 18.: A Mercedes-Benz új gyártási telephelyének kiválasztása és nyilvánosságra hozása
2008. július 23.: A gyár építésével kapcsolatos egyetértési megállapodás aláírása a Magyar Kormány képviselőivel
2008. október 27.: Az együttműködési szerződés aláírása a Magyar Kormánnyal
2009. február 13.: A telekvásárlási folyamat lezárása: szerződés aláírás Kecskemét Önkormányzatával
2009. május 7.: A magyar Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács jóváhagyja a kecskeméti Mercedes-Benz gyár építési tervét és építészeti kialakítását
2009. július 1.: A tereprendezési munkákkal megkezdődik az építkezés
2009. július 13.: EU engedélyezi a beruházás állami támogatásának összegét
2009. október: A Mercedes-Benz iskola megnyitja kapuit
2009. október 1.: A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. oktatóközpontja elkezdi az új munkatársak képzését
2009. október 16.: A gyár hivatalos alapkőletétele
2009. november: Megkezdődnek a felületkezelő üzem magasépítési munkálatai
2009. december 10.: A Daimler út felavatása
2010. február/március: A további épületek mély- és magasépítési munkálatainak kezdete
2010. március 18.: A Mercedes-Benz iskola új tantermeinek átadása
2010. május 17.: A két  31,5 MVA transzformátor tápegység megérkezik, mely a jövőben, a Mercedes-Benz kecskeméti üzemét fogja ellátni.
2010. augusztus 4.: Beemelték a speciális, energiatakarékos légtechnikai berendezéseket és ventilátorokat.
2010 november 5.: Stratégiai együttműködés a Mercedes és a Kecskeméti Főiskola között
2010 november 25.:Bekötik az autógyár „villanyóráját”
2010 december 10.: A gyár, a város és a kamara megállapodása a szakképzésről.