Lesz forrás a hazai buszgyártás támogatására?


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.február 03. forrás: auto Pro

A magyarországi járműipar támogatását szorgalmazza a nemzeti fejlesztési miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport; a szervezet szerint a kormány a hazai buszgyártás fellendítésének fontosságát hangsúlyozta az Új Széchenyi Tervben, ám ehhez nem biztosította a szükséges forrásokat. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Levegő Munkacsoport leszögezi: a BKV újabb tervezett autóbusz beszerzései nem szolgálják a környezet védelmét, a munkahelyteremtést, a nagy hagyományú hazai buszgyártás fellendítését. Úgy vélik, a BKV azért kényszerül súlyosan környezetszennyező használt buszok vásárlására, mert a kormány nem biztosította a szükséges forrásokat sem az Új Széchenyi Tervben, sem más módon a magyarországi buszgyártás fellendítéséhez.
Erre Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter figyelmét is felhívták a miniszternek írt levélben. A szervezet közleményében emlékeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányára, amely szerint Magyarország a részecskeszennyezés (PM10) tekintetében az egyik legrosszabb helyet foglalja el Európában: ezen ok miatt évente 16 ezer ember hal meg idő előtt, a megbetegedések száma pedig meghaladja az egymilliót. A PM10 elsődleges forrása a közlekedés, ezen belül is főként a dízel üzemű járművek.
– Az emberek egészségének számottevő javulását eredményezné, ha a korszerű környezetvédelmi követelményeknek megfelelő buszok közlekednének útjainkon. Előállításukra képes lenne a hazai járműipar, ha megkapná a kormánytól a szükséges támogatást – olvasható a közleményben.