Közös hibridfejlesztés a Peugeot, Citroën és a BMW márkáknál


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011. február 09. forrás: Auto Pro

Együttműködik a hibrid technológia terén a BMW csoport és a PSA Peugeot Citroën, a két cég alapította vegyesvállalat a hibrid alkatrészek fejlesztésére és gyártására koncentrál.

A BMW csoport és a PSA Peugeot Citroën együttműködése új korszakába lép: a két cég megállapodott egy 50-50 százalékos tulajdonhányadú vegyesvállalat alapításáról. A BMW Peugeot Citroën Electrification elnevezésű társaság megalakításáról szóló egyezményt Norbert Reithofer, a BMW AG és Philippe Varin, a PSA Peugeot Citroën igazgatótanácsának elnöke írta alá február elején. A két cég még 2010 októberében fogadott el egy, a már létező együttműködésüket a hibrid rendszerekre kiterjesztő szándéknyilatkozatot.

A BMW csoport és a PSA Peugeot Citroën közös kezdeményezésének célja elsősorban, hogy szabványosított hibrid alkatrészeket fejlesszenek modelljeik villamosítására, másodsorban pedig, hogy egy nyitott európai platformot hozzanak létre ezeknek a technológiáknak, így segítve az európai ipart, hogy a hibridizáció területén pozícionálja magát. A vegyesvállalat az ennek megfelelő mértékben szervezi ki a fejlesztést a beszállítókhoz, illetve a hibrid alkatrészeket más vállalatok számára is értékesíteni fogja.

A BMW csoport és a PSA Peugeot Citroën évek óta sikeresen működik együtt a motorgyártás terén: 2006-tól 2010-ig több mint 1,8 millió darab erőforrást építettek közösen. 2010 februárjában a két cég megegyezett, hogy kifejlesztik a közösen tervezett négyhengeres benzinmotorjuk következő generációját, amely szintén megfelel majd az Euro 6-os norma elvárásainak. Az első generációt jelenleg több MINI, Peugeot és Citroën modellbe építik be.

 

A versenyhivatalok jóváhagyásától függően, a vegyesvállalat várhatóan 2011 második negyedévében kezdi meg működését, az új hibrid összetevőket pedig mindkét fél 2014-től fogja beépíteni saját járműveibe.

A vegyesvállalat vezetőit és a többi munkatársat nagyrészt a két cég alkalmazottaiból választják ki, és a vezető pozíciók egyenlően lesznek elosztva a két vállalat között. Wolfgang Güllich, a BMW csoport beszerzési stratégiájáért felelős vezetőjét nevezik ki vezérigazgatónak, míg Jean Leflour, a PSA Peugeot Citroën ügyfélelégedettségi és minőségtervezési igazgatója lesz a cég ügyvezető igazgatója.

- Ez az együttműködés jelentős költségmegtakarítást tesz számunkra lehetővé a villamosítás terén, és fontos lépést jelent a fenntartható mobilitáshoz vezető úton - mondta Norbert Reithofer. - Ezzel a vegyesvállalattal tovább fejleszthetjük, illetve kiterjeszthetjük szakértelmünket, és egy vezető európai szereplőt hozhatunk létre az autóipari hibridek innovációja terén- jegyezte meg Philippe Varin.

A BMW Peugeot Citroën Electrification a hibrid alkatrészek fejlesztését és gyártását helyezi majd előtérbe, ideértve az akkumulátorok, elektromotorok, generátorok, teljesítményelektronikai egységek és töltők mellett a szoftvereket is. A közös kutatás és fejlesztés, a gyártás, illetve alkatrészbeszerzés jelentős költségmegtakarítást eredményez majd mindkét vállalatnál.