20 százalékos drágulást is hozhat az egyik lehetséges reformelem


E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

2011. február 11. forrás: Menedzsment Fórum

Az elmúlt napokban több sajtóhír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a kormány februárra tervezett reformcsomagjának egyik bevételi eleme egy zöld adó bevezetése lehetne. Eközben hónapok óta tudott, hogy szeretnék módosítani a termékdíj jelenlegi szabályozását, azaz könnyen elképzelhető, hogy egy hónapok óta ismert intézkedés lesz a régen várt reform egyik eleme. Mfor.hu-háttér. Eredetileg idén január elsején módosult volna a termékdíj szabályozása, ezt azonban végül elhalasztották, mivel nem készültek el a szükséges hatásvizsgálatok. Az új szabályozástól a minisztérium évente 90-100 milliárd forint bevételt vár a jelenlegi 20-25 milliárddal szemben. Az mfor.hu által megkérdezett szakember szerint könnyen elképzelhető, hogy ez lesz a februári reformcsomag egyik bevételi eleme.

Senki nem kapna mentességet

A kormány tervei szerint a különböző termékkörökben 10-25 százalékkal csökkenne a jövőben a termékdíj mértéke, ugyanakkor senki nem kapna mentességet alóla. Termékdíjat jelenleg is fizetni kell a cégeknek minden Magyarországon értékesített termékük csomagolása után, azonban bizonyos feltételek teljesülése esetén ennek egy része alól mentességet kapnak. Ehhez az kell, hogy egy úgynevezett koordináló szervezethez csatlakozzanak, akik igazolást adnak a hulladék egy részének hasznosításáról, vagy maguk végzik a hulladékbegyűjtést és hasznosíttatják azt.

"Eddig a gyártók és importőrök befizettek évente mintegy 20-25 milliárd forintot a költségvetésbe, illetve további 15-20 milliárd forintot a koordináló szervezeteknek. Ebből a rendszerből akar most a kormány évi 90-100 milliárd forintot kivenni" - mondta még tavaly szeptemberben kérdésünkre Kiskovács Miklós, a Green Tax Consulting Kft. ügyvezetője.

Egyelőre senki nem tudja, mikor jön a szigorítás

A termékdíj módosítását eredetileg 2011 január elsején vezették volna be, azonban a Vidékfejlesztési Minisztérium még december közepén döntött a határidő eltolásáról, mivel nem készültek el a szükséges hatásvizsgálatok. "A termékdíj törvény módosításával kapcsolatban zajlik az előkészítő munka, konkrétumokról csak ennek lezárulta után tudunk tájékoztatást adni, ezért kérjük a türelmét" - válaszolta csütörtökön az mfor.hu megkeresésére a minisztérium.

A tavalyi év végén a parlamentben is többször intéztek kérdést ellenzéki képviselők a vidékfejlesztési miniszterhez a termékdíj jövőjéről. Ángyán József államtitkár egy válaszában kiemelte: valóban szükség van a termékdíj módosítására, mivel az érintett cégek befizetései jelenleg nem fedezik a hulladék kezelésének díját, éppen ezért indul ki a kormány terve a mentességek megszüntetéséből.

Emellett a jövőben egy állami koordináló szervezet irányítaná a hulladékkezelést, megszűnnének a meglévő koordinálók. "A termékdíjtörvény tervezett módosításával az állam az eddigieknél sokkal nagyobb szerepet kíván vállalni termékdíjakból finanszírozott hulladékhasznosítási rendszer működtetésében" - mondta Ángyán a parlamentben.

Az államtitkár azt is elismerte, hogy a minisztérium a termékdíjbevételek jelentős emelkedésével számol a módosítás következtében. "A többletforrás lehetőséget ad majd arra, hogy stabil pénzügyi hátteret teremtsünk a környezetvédelmi iparág fejlesztéséhez" - tette hozzá az államtitkár.

Bár egyelőre senki nem tudja, mikor léphet hatályba a módosítás, a kormány azt ígéri, hogy biztosítani fogja a megfelelő felkészülési időt a gazdasági szereplők számára, három hónappal a hatályba lépés előtt közzéteszik a munkaanyagot.

Az mfor.hu értesülései szerint jelenleg a piaci szereplők is feszültek a módosítással kapcsolatban, kivárás tapasztalható. Pletykaszinten lehetett arról hallani, hogy 2012 elejétől lépne érvénybe az új szabályozás, azonban ezzel kapcsolatban hivatalos megerősítés egyelőre nincs. "Ezeket a szabályokat ráadásul év közben nehéz módosítani, ez is abba az irányba mutat, hogy jövő januártól léphet életbe az új szabályozás" - mondta kérdésünkre Kiskovács Miklós.

Akár 20 százalékos drágulást is hozhat a díjnövekedés

A Green Tax Consulting Kft. ügyvezetője hozzátette: az elmúlt hetekben Orbán Viktor is többször beszélt arról, hogy a februárra ígért reformok egyik eleme egy zöld adó lenne. Kiskovács Miklós elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a termékdíj hónapok óta ismert módosítását "adná el" reformként a kormány.

A szakember szerint az sem zárható ki, hogy a hónap végén bejelentésre kerülő reformok keretében kiszélesítenék a termékdíjra kötelezett cégek körét, azaz nem az eddig is fizető vállalkozásokat terhelnék meg még jobban. Emellett a környezetterhelési díj esetleges kiszélesítése vagy emelése, illetve a hulladéklerakókra kivetett külön díj lehet a már emlegetett zöld adó.

Kiskovács Miklós még tavaly ősszel úgy nyilatkozott kérdésünkre, hogy elsősorban az italgyártóknál "verte ki a biztosítékot" az új tervezet, hiszen esetükben az eddig italtermékenként nagyjából 1-4 forintos teher akár 12-19 forintra is nőhet, amire még az áfa is rákerülne. Mindez azt jelenti, hogy egy nagyságrendileg 60 forintos termék árának harmada a termékdíj lenne.

"Ezeken a cikkeken nincs ekkora marzs, a megnövekedő terheket egy az egyben rá kell terhelni a fogyasztókra" - mondta a szakember. Éppen ezért a gyártók attól tartanak, hogy az új díjstruktúra bevezetésének beláthatatlan következményei lennének például a fogyasztói árakra, a fogyasztásra, illetve az állam jövedéki adó- és áfabevételeire is. Becslések szerint az italok esetében akár 20 százalékos drágulást is hozhatna a díjnövekedés, az elektronikai termékek és a gumiabroncsok ára pedig akár 10-15 százalékkal is nőhetne az üzletekben.

Beke Károly