Közép-Európa műszaki tudásközpontja lehet Nyugat-Magyarország


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.február 17. forrás: Menedzsment Fórum

Annak érdekében, hogy a Csehország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország közös határai mentén kialakított CENTROPE Régió továbbra is az autóipar "fellegvára" maradjon, a városok és tartományok egyetemeinek, főiskoláinak és szakképző intézményeinek nagyon szoros kooperációjára van szükség, így Nyugat-Magyarország Közép-Európa egyik műszaki tudásközpontja lehet - közölte a CENTROPE együttműködés kommunikációjáért felelős ügynökség. A cseh, osztrák, szlovák és magyar szakemberek az iparágak és vállalkozások régióba telepedésének ösztönzési lehetőségeiről, az ehhez szükséges teendőkről és az együttműködésről egyeztettek szerdán Győrben a CENTROPE Közép-európai Régió fórumán.

A közlemény kiemeli: a CENTROPE régió az elmúlt évtizedben a közép-európai térség autóipari központjává vált. A fórumon részt vevő szakértők szerint a gépjárműgyártás lehet az a húzóágazat, amely további, kapcsolódó vállalkozásokat és beruházásokat képes a régióba vonzani.

Hozzáfűzik: a térség városaiban általános tapasztalat, hogy a szakemberellátás vált a telephelyválasztást befolyásoló legfontosabb tényezővé. A négy ország közös régiójának egységes műszaki tudásközponttá kell alakulnia, amelyet a CENTROPE együttműködés segítségével, 2013-tól európai uniós támogatásokból lehet majd finanszírozni.

A Csehország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország közös határai mentén kialakított CENTROPE térség - ahol 6,5 millió ember él - 2003-ban alakult, idén az első félévben soros elnökként Magyarország vezeti az együttműködést. A legújabb projekt a CENTROPE Capacity nevű kezdeményezés, amelynek keretében létrehozzák a CENTROPE 16 városát és régióját összekapcsoló intézményrendszert, és meghatározzák a 2013-tól induló, főként európai uniós forrásokból finanszírozott közös fejlesztések irányait.

A nemzetek közötti munkamegosztásban az országok egy-egy témakör koordinálását vállalták magukra, így a csehek az emberi erőforrások, az osztrákok a tudásrégió, a szlovákok a kultúra és a turizmus, a magyarok pedig a területi integrációért felelősek.

A projektet az Európai Unió 4 millió euróval támogatja.