Jól megy a németeknek - melkedő fordulatszámon a német gépipar


E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

2011. február 03. forrás: Gyártástrend

A német gép- és berendezésgyártók a korábban feltételezettnél gyorsabban és erőteljesebben jutottak túl a válságon, bár a 2009. év hatalmas visszaesése után még mindig messze vannak attól, hogy újra elérjék a válság előtti utolsó „békeévben” elért teljesítményt. Thomas Lindner, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének (VDMA) elnöke szerint az ágazat forgalmának 2007. évi 10,6 százalékos és 2008. évi 6,0 százalékos emelkedése, majd a 2009. évi 24,6 százalékos visszaesés után az elmúlt évben az előzetes várakozásokat meghaladó mértékű, 8,8 százalékos emelkedést, az egy évvel korábbi 161 milliárd euróval szemben 174 milliárd eurós forgalmat regisztráltak.

A VDMA vezetése a múlt évihez képest 2011-re újabb 10 százalékos növekedést valószínűsít, s ha ez teljesül, már „csak” 9 százalékpontnyi különbség fogja elválasztani az ágazatot a 2008-ban elért rekordforgalomtól. A múlt év decemberi rendelésállomány reálértékben 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit; ezen belül a külföldi rendeléseknél 46, míg a belföldieknél 38 százalékos növekedést regisztráltak. Mindent egybe vetve 2010-ben reálértéken számítva 36 százalékkal kapott több rendelést az ágazat az előző évinél.

Az élénkülés és fellendülés eltérő mértékben érinti az egyes gépipari termékcsoportokat: míg a kohászati és hengerművi berendezések, valamint a nyomda- és papíripari gépek esetében csak 2011 elején jelentek meg igazából az élénkülés jelei, addig a hajtástechnikában és az energetikai berendezések gyártásában már korábban bekövetkezett az élénkülés. A termelés és a forgalom emelkedése jótékony hatást gyakorol a foglalkoztatásra: a megnövekedett igények kielégítése érdekében az idén várhatóan 20 ezer fő új munkaerőt állítanak be az ágazatban, melynek következtében a belföldi létszám az év végén el fogja érni a 932 ezer főt, s amelyet kiegészít a 320 ezer főt meghaladó külföldön foglalkoztatott munkavállaló.

Töretlen fejlődés jellemzi a másik fontos beruházási javakat gyártó ágazatot, azaz a villamosipart is. A Német Villamosipari Szövetség (ZVEI) adatai szerint az ágazat vállalatainak rendelésállománya 2010 decemberében 26, míg az év egészében 24 százalékkal haladta meg az előző évit, az ágazat forgalma a 2009. évi visszaesés után a múlt évben 14 százalékkal, 165 milliárd euróra emelkedett, az idén pedig újabb 7 százalékos növekedés, 175 milliárd eurós éves forgalom valószínűsíthető