Hanyagolják a magyar beszállítókat a nagy autógyártók


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.05.12. forrás: Világgazdaság

A több tízmilliárd forintos állami támogatás ellenére a külföldi befektetők nincsenek rákényszerítve arra, hogy magyar beszállítókkal szerződjenek. Az autóiparban igencsak kritikus a helyzet, a magyar vállalkozások még az ajánlat tételig sem juthatnak el – derül ki a Figyelő csütörtöki írásából. Az autóipari beszállítok segítségért fordultak az államhoz, mert egyre kevésbé tudnak versenyképesek lenni a külföldi gyártók beszállítói palettáján. Hiába rendelkeznek a hazai vállalkozások a nemzetközi szinten is elismert referenciákkal és tanúsítvánnyal, a beszállítókról az anyaországban döntenek, ahol elsősorban a honi beszállítókat részesítik előnyben.

A kezdeményezés nyitott fülekre talált – írja a Figyelő. A kormányzatnál most gondolkodnak egy olyan konstrukcióról, amelyben a hazánkban működő külföldi nagyvállalatok csak akkor kapnának jelentős állami támogatást, ha magyar beszállítókat is igénybe vesznek. Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár korábban meg is erősítette, hogy jónak tartaná, ha az így gyártott termékekben legalább 15-20 százalékos szintre emelkedne a magyar részesedés.

A kormány  - a lap szerint  - már tárgyal az Audival és az Opellel arról, hogy a korábbiakhoz képest emeljék fel a hazai beszállítási arányt, amelyet a cégek el is fogadtak. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a megállapodások a Daimlerrel is a finishez közelednek.

Az Audi azonban csak arra vállalt kötelezettséget, hogy segíti a magyar beszállítói ipar fejlesztését, cserébe az állami támogatásért. A vállalat kommunikációs igazgatója szerint a magyar beszállítók második, harmadik lépcsőben lehetnek versenyképesek, tehát a közvetlen beszállítók partnereiként. Az Audi szerint beszállítóit a minőség, a szállítási pontosság és a termék ára alapján választja ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) már dolgozik az ügyön – mondta korábban a Világgazdaságnak Becsey Zsolt. Akár egy áthidaló likviditást biztosító konstrukció is szóba jöhet, s úgy tudja, a bankok készek beszállni ebbe.

„Az MFB egyelőre nem kínál ugyan a beszállítók részére forgóeszközhitel-programot, de kidolgozása folyamatban van” – erősítette meg a csoport szándékát Nyiri János, az MFB szóvivője. Hozzátette: a beszállítói kkv-k jelenleg is igénybe tudják venni a fejlesztési hitelt (VHF 1.10), amelyet beszállítói tevékenység kialakításához szükséges tárgyi eszköz beszerzésére kínálnak az ipari nagyvállalatoknak vagy az azokkal közvetlen kapcsolatban álló integrátorok részére beszállítói tevékenységet végzőknek.