Japán: pénzügyi mentőcsomag a beszállítóknak


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.05.30. forrás: Auto Pro

Pénzügyi mentőcsomagot állít össze a japán kormányzat az autóipari beszállítóknak, az átszámítva 116 milliárd forintos támogatás felhasználásáról a szakma dönthet a tervek szerint. Az 50 milliárd jen nagyságú mentőcsomagot az állami  fejlesztési bank biztosítja a még formálódó elképzelés szerint. A pénzt a beszállítók szövetsége oszthatja szét a tagok között.

Japánban 14 autógyártó cég működik, összesen 800 nagy hazai  beszállítóra támaszkodva, amelyek további 4 ezer kisebb céggel működnek együtt, a "beszállítók beszállítói" pedig mintegy 20 ezer  japán vállalkozással állnak kapcsolatban.

A hálózat a márciusi kettős természeti katasztrófa hatására  felbomlott. A legnagyobb cégek, mint például a Toyota és a Honda  termelése nagyjából 50 százalékkal esett vissza. A termelés  újjászervezése vontatottan halad - mutatják a statisztikák, amelyek  alapján áprilisban a Toyota a hazai gyáraiban 350 ezer gépkocsi  készült, ami 48,1 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz  képest, a Honda pedig 138 ezer kocsit gyártott, 52,9 százalékkal  kevesebbet a tavalyinál.