A magyar járműipar felfutásával tíz százalékkal bővülhet a gépipari termelés


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2011.06.02. forrás: Auto Pro

A hazai gépipar és más kulcságazatok számára is kedvező technológiai és gazdasági folyamatokat eredményez, hogy a közeljövőben több magyarországi autógyár jelentős kapacitásnövelést hajt végre – ez is megmutatkozott a 10. Mach-Tech és ELECTROcom szakkiállításon Az idén egy évtizedes jubileumát ünneplő Mach-Tech nemzetközi gépipari szakkiállítás egyebek közt a hazai gépjárműipar intenzív fejlődésének hatásait is mutatta. Az összefüggés egyértelmű: a gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai cégek közül szinte mindegyik kapcsolatban áll vagy közvetlenül a gyártókkal, vagy beszállítói körükkel. Szántó Gabriellát, a HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. kommunikációs igazgatóját kérdeztük a a régió második legnagyobb szakmai rendezvényének idei tapasztalatairól.

– Mennyire elégedettek a 10. Mach-Tech után a kiállítói részvétellel és a látogatók számával?

– Az idei, egy évtizedes jubileumát ünneplő Mach-Tech Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás, a megújult ELECTROcom Nemzetközi elektronikai, kommunikációtechnikai és elektrotechnikai szakkiállítással együtt, május 17–20. között, az innovációk széles kínálatával várta az érdeklődő szakembereket a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A kiállítás kettős sikeresen zárta kapuit. A jubileumi kiállítás kettőst négy nap alatt több mint tizenkétezer látogató tekintette meg, ami meghaladja az előző két Ipar Napjai szakkiállítások látogatóinak számát. Ez a pozitív tendencia számunkra és a kiállítók számára egyaránt elégedettségre ad okot.

– Érzékelhetők voltak-e a válságból kilábalás jelei; ha igen, leginkább mely szegmensekben?

– A Mach-Tech szakkiállítást indulása óta a dinamikus fejlődés jellemezte, 2007-re mind a kiállítási terület, mind a kiállítók száma megháromszorozódott, és a piacvezető hazai kiállítás a régió második legnagyobb rendezvényéve nőtte ki magát. Az iparág idei, jubileumi seregszemléje a gazdasági válság okozta visszaesés után a korábbinál nagyobb volt, és ismét a gépipar sokoldalúságát prezentálta. Igazi szakmai csemege volt a szakértő közönség számára a különböző szerszám-, forgácsoló-, lemezmegmunkáló-, illetve lézeres megmunkáló gépek és szerszámok, a minőségbiztosítás, a méréstechnika, valamint a szoftverek gazdag kínálata. Az idei Mach-Tech és ELECTROcom szakkiállítás erős nemzetközi jellegét tükrözi, hogy közel tízezer négyzetméteren a mintegy háromszáz cég között a magyarok mellett angol, holland, német, olasz, svájci, szlovák és osztrák kiállítók vettek rész, és idén először jelent meg Taiwan önálló nemzeti standdal, tíz elektronikai cég részvételével.

– Milyen szerepet játszhat a hazai gépiparban az Audi, a General Motors és a Mercedes-Benz gyárbővítése, illetve letelepülése?

– Természetesen a hazai gépipar, de más kapcsolódó kulcságazatok számára is kedvező folyamatokat eredményez, hogy a közeljövőben több autógyár is jelentős kapacitásnövelést hajt végre. Egyes becslések szerint akár tíz százalékkal emelhetik termelésüket a megélénkülő belföldi kereslet jóvoltából. Az Audi és a Daimler beruházásai a Szentgotthárdon épülő új Opel motorgyárral egyértelműen a technológiai színvonal emelése és a megfelelő minőségű szakképzett munkaerő biztosításának irányába hatnak.

– Melyek voltak a kiállítással párhuzamosan rendezett  gazdaságpolitikai, tudományos és üzleti konferenciák  tapasztalatai?

– A kiállítást kísérő szakmai rendezvényeinek programja évről-évre sikeresebb. A témáknak, a programoknak és az idei jubileumi kettős rendezvény exkluzív jellegének köszönhetően az idei konferenciákon többen vettek részt, mint az előző években. A vállalkozásoknak a gyorsan változó helyzetben kell helyt állni a piacon, a versenyképesség elengedhetetlen feltétele a folyamatos technológiai korszerűsítés. A szakmai előadások, fórumok idén is kivételes lehetőséget kínáltak arra, hogy a gyártók és felhasználók, a fejlesztők és az alkalmazók megosszák egymással aktuális  problémáikat, az őket foglalkoztató stratégiai kérdésekben eszmét cserélhessenek, szakmai kapcsolataikat erősítsék.

 

 

Érdekességek a helyszínenA Gordiusz Alfa Kft. több járműgyártó partnere, piaci jelenlétéhez és technológiájához méltó, 520 négyzetméteres kiállítási területen mutatkozott be a Gordius Alfa Systems termékeivel együtt – tudtuk meg Horváth Miklós kereskedelmi vezetőtől. Idén elsősorban olyan szegmensekre koncentráltak, amelyek más kiállítóknál kevésbé voltak megtalálhatók. Egyedülálló volt az amerikai Omax 3D-vízvágó berendezése, emellett a sorjázó-csiszoló-polírozógép vagy a Sangiacomo excenterprése szintén alapvető géptípus az autóipari felhasználók számára. A spanyol Goratu nagy horizontális megmunkáló központja mellett a török Akyapak és Baykal középkategóriát képviselő öttengelyes csőhajlító berendezését, négyhengeres lemezhengerítőjét, élhajlítóját is bemutatták a spanyol Costa, a német Boschert és a tajvani Feeler, Proth, Aristech és Tomac termékek mellett.

A kiállítás egyik nagydíjas termékét, az új ProMarker Fiber Laser lézergravírozó gépet a Trodimp-R Kft. állította ki. A munkadarabok jelölésére használható berendezés legnagyobb újdonsága, hogy nyomtatódriveren keresztül bármilyen Windows-alapú grafikai programból (AutoCad, Corel, Photoshop) képes nyomtatni. Eddig a hasonló Fiber lézereknél köztes szoftverre volt szükség, ami vezérelte magát a gépet. Ez a megoldás könnyebben elérhetővé teszi a nagy sebességű lézeres termékjelölést kis cégek számára is. A gépjárműipar számára bármilyen fémből vagy műanyagból készült alkatrész nagy sebességű, permanens, letörölhetetlen feliratozását biztosítja, az iparban elterjedt bármely kód, sorszám, ábra felgravírozható a termékekre. A gép beépíthető a gyártósorba, de munkaállomás-megoldást is kínál a gyártó – mondta el Sleisz Gábor lézer szaktanácsadó.